Linkovi

Priprema terena za nastavak dijaloga?


Tek što je okončana, zvančno, zadnja runda dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu se, nezvanično, govori o nastavku dijaloga.

Tek što je okončana, zvančno, zadnja runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU, u Briselu se, nezvanično, govori o nastavku dijaloga - svjesni mogućnosti da će biti teškoća u provodjenju sporazuma na terenu, zvaničnici EU vjeruju da će do punog provodjenja dogovorenog, sem sastanaka ekspertnih grupa, biti potrebni i susreti najvišeg političkog nivoa.

Imajući na umu važnost dogovorenog u prošli petak u Briselu, tako i iskustvo u implementaciji dosadašnjih dogovora, u Briselu se nezvanično spremaju da u skoro vrijeme opet ugoste glavne pregovarače iz Beograda i Prištine.

Tako je izvor blizak visokoj predstavnici EU ukazao da vjervatno griješe oni koji misle da je parafima dva premijera sve okončano - riječ je o iznimno važnom i komplikovanom dogovoru koji će, vjeruju ovdje, u odredjenoj tački, trebati poticaj u obliku novog susreta ili novih susreta dva premijera.

Posredno je to nakon ministarskog susreta u Luksemburgu potvrdila i sama visoka predstavnica Ketrin Ešton.

"Neka od pitanja o kojima msu premijeri razgovarali su već došla do tačke implementacije i veoma se nadam da će sa odlučnošću kakvu smo vidjeli, biti u stanju da u djelo provedu sve elemente ovog dogovora. Ja ću im pomoći na svaki mogući način - već sam ponudila pomoć ne samo u implementaciji, već i ako nastave dijalog, za to im stojim na raspolaganju."

Svakako da su do Brisela došli glasovi negodovanja postignutim sporazumom, posebno Srba na sjeveru Kosova. Upitan šta bi njima poručio, komesara za proširenje, Štefan File, odgovara:

"Rekao bih im - uzmite vrijeme da pročitate i prostudirate dokumenat, diskutujte medjusobno, sa partnerima u Srbiji i na Kosovu. Ono što je predloženo je balansirano, da kosovske vlasti imaju cjelovitost teritorije ali, u isto vrijeme, sporazum osigurava interese i prava Srba na Kosovu"

Da će trebati još napora i razgovora , svi su svjesni, te zbog toga nije ni iznenadjenje nezvanično pripremanje terena za nastavak dijaloga na visokom nivou - cilj je postići opipljive rezultate što prije, kako bi se Evropski savjet na junskom zasjedanju mogao pozitivno izraziti o početku završnih pregovora sa Srbijom i početku pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG