Linkovi

Brisel dao rok za formiranje ZSO četiri meseca


Kosovo/Serbia
Kosovo/Serbia

Izrada Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) je počela, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove i istakla da je rok za izradu statuta - četiri meseca, a u saopštenju iz Brisela navodi se da je najava premijera Kosova Ramuša Haradinaja o davanju mandata Upravnom timu za izradu Statuta ZSO "vrlo dobrodošla".

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da " Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja", i dodala da nesporazumi između Beograda moraju biti rešeni "u miru i kroz dijalog."

Kosovske vlasti saopštile su da su kosovski premijer i predsednik Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, aktivirali upravljački tim koji će se baviti sastaljvanjem statuta ZSO.

Priština se obavezala u Briselskom dijalogu pre skoro pet godina na formiranje srpskih zajednica, ali do sada nije ispoštovala dogovor.

Situacija na Kosovu je kulminirala prošle nedelje tokom tribine u Kosovskoj Mitrovici kada je uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. To je rezultiralo izlaskom Srpske liste iz kosovske vlade, i odlukom da Srbi sami formiraju ZSO.

Oni su najavili da će na Prištinu čekati do 20. aprila, kada se navršava pet godina od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma i da će, ako to ne bude učinjeno, sami formirati ZSO.

XS
SM
MD
LG