Linkovi

"Brisel da reaguje na velikoalbansku politiku"


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović u Briselu (arhivska fotografija)

Dosta je ćutanja i odsustva reagovanja na postupke i izjave eksponenata velikoalnabske politike - poručili su predstavnici vlasti u Beogradu i razgovoru sa ambasadorima zemalja članica EU povodom najnovijih dešavanja u regionu i pojačane velikoalbanske retorike.

Šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastali su se sa ambasadorima zemalja članica EU i tom prilikom su poručili da Beograd ne očekuje da Brisel ćuti i ne reaguje na postupke i izjave velikoalbanske politike u regionu.

Jadranka Joksimović je, na konfereniciji za novinare u zgradi Vlade, rekla da ne očekuje da EU reaguje na svaku takvu izjavu, mada da bi bilo poželjno, kako bi se takvo ponašanje obeshrabilo.

"Mislim da smo imali dobar i otvoren razgovor. Mislim da su predstavnici EU i ambasadori zemalja članica pokazali razumevanje za potrebu da bude Evropske unija vidljivija i aktivnija. Videćemo u narednom periodu."

Šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da ćutanje pred izjavama političara iz albanskog naroda, koje su se čule u proteklom periodu, predstavlja dolivanje ulja na vatru i paljenje fitija na balkanskom buretu baruta. Vučić je pružio ruku saradnje, ali ne možemo da gledamo kako se region pretvara u košmar sukoba, rekao je Marko Đurić.

"Mi smo naše sagovornike upoznali ne samo o izjavama koje su davali prethodnih dana eksponenti velikoalbanske politike u regionu, koji su, nažalost neki od nosilaca najodgovornijih funkcija i u južnoj pokrajini, i u nekim zemljama u okruženju, već smo upoznali evropske zvaničnike i sa nizom poteza koje su predstavnici albanskih političkih stranaka, predstavnika insitucija separatističkog pokreta preduzeli u prethodnih nekoliko meseci."

Na sastanku sa ambsadorima govorilo se i o dijalogu Beograda i Prištine - Marko Đurić je izjavio da je podsetio ambasadore zemalja EU da je prošlo mnogo vremena od poslednjeg susreta zato što je Priština mesecima odbijala da sedne za sto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG