Linkovi

Bregzit u problemu? "Zaustavite razvod", kažu prominentni Škoti


Arhiva - Nacionalne zastave vijore se u blizini Elizabetinog tornja, ponatijeg kao Big Ben, u centralnom Londonu. / AFP PHOTO / Glyn KIRK

Veikoj Britaniji je hitno potrebna nacionalna debata o zaustavljanju Bregzita, jer on preti ekonomskom prosperitetu i političkoj stabilnosti, poručila je grupa prominentnih Škota u jednom od najotvorenijih apela upućenih sa ciljem obaranja rezultata referenduma održanog 2016. godine.

U pismu objavljenom na sajtu Fajnenšel tajmsa u utorak, grupa tvrdi da je glasanje o napuštanju Evropske unije već izazvalo puno štete međunarodnoj poziciji Britanije i dovelo do toga da neki državljani EU, koji su živeli u toj zemlji, odu.

"Čak i pre nego što je Velika Britanija napustila EU, suočavamo se sa padom životnog standarda, rastom inflacije, usporavanjem rasta i smanjenjem produktivnosti", kaže se u pismu među čijim potpisnicima je i Džon Ker, bivši diplomata koji je osmislio Član 50 Lisabonskog sporazuma Evropske unije, koji je omogućio Britaniji da napusti blok.

"Pozivamo na nacionalnu debatu o Bregzitu. Tražimo od naših građana i naših političa, da razmisle opet. Vreme je da se zaustavi Bregzit", kaže se u pismu.

Među desetinama potpisnika su i istoričar Tom Divajn, pesnikinja Kristin de Luka, akademici, pravnici i bivši političari, iako na spisku nema čelnika glavnih biznisa ili prominentnih aktuelnih političara.

Britanci su glasali 52 odsto prema 48 za napuštanje Evropske unije, 23. juna 2016. godine, na referendumu koji je obelodanio duboke regionalne i socijalne podele.

Dok su glasači u Engleskoj i Velsu podržali opciju "napustiti EU", u Škotskoj i Severnoj Irskoj glasali su za ostanak u EU, što je doprinelo napetosti između konstitutivnih nacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanska premijerka Tereza Mej, koja je podržavala članstvo u EU i koja je došla na vlast nakon previranja koja su usledila posle šokantnih rezultata referenduma, založila se za sprovođenje Bregzita, iako je njena strategija predmet javne debate u kojoj učestvuju i njeni sopstveni ministri.

I dok i konzevativci Tereze Mej, i opozicioni laburisti, sada eksplicitno podržavaju napuštanje kluba kome je Ujedinjeno Kraljevstvo pristupilo 1973, neki od najmoćnijih političara Unije podigli su mogućnost da Britanija otkaže Bregzit.

Bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, sugerisao je u subotu da bi Britanija mogla da ostane u EU, pošto se javno mnjenje može promeniti.

Strah bregzitovaca zbog oštrih ekonomskih lomova mogao bi da izazove pozive na drugi referendum, iako su upozoreni da bi takav korak mogao da izazove veliku ustavnu krizu.

U svom pismu, protivnici Bregzita kažu da bi bilo mnogo manje štete ako bi se preokrenuo kurs, nego da se nastav idalje sa komplikovanim i razdornim pregovorima o razvodu. Britanija bi, prema sadašnjim planovima, trebalo da napusti Uniju u martu 2019.

"U demokratiji, uvek je moguće da promisliš ponovo i da izabereš drugi smer", kažu oni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG