Linkovi

Bregzit ugrožava "britanski san"


Pristalica izlaska Britanije iz EU deli pamflete u Londonu
Pristalica izlaska Britanije iz EU deli pamflete u Londonu

Pred referendum iduće nedelje u Velikoj Britaniji na kojem će se odlučivati o eventualnom izlasku zemlje iz Evropske unije, u poslednjih nekoliko meseci se promenila percepcija mnogih Evropljana, pogotovo onih iz Poljske, koji su odlučili da odlože svoje planove o preseljenju i traženju posla u Britaniji.

Marijuš Voznijak iskoristio je mnoge prilike koje su mu se pružile u Velikoj Britaniji. On je pre skoro 18 godina došao iz Poljske u London, gde je radio u restoranu brze hrane, a zatim je postao računovođa i osnovao svoju firmu. On je sada vlasnik ove zgrade i tri radnje koje se nalaze u njoj.

“Mi smo pošteni, vredni ljudi. Plaćamo veliki porez ovde”.

Voznijak je jedan od blizu 800 hiljada Evropljana poreklom iz Poljske, koji žive u Velikoj Britaniji. S obzirom da je imigracija u centru diskusije povodom tzv. “bregzita”, radnici iz Poljske pribojavaju se da više neće moći tako lako da dolaze u Britaniju kao do sada, ukoliko Britanci odluče da izađu iz EU. A ekonomisti, među kojima i Mariano Mamertino, ističu da bi posledice mogle da se odraze i na britanski bruto domaći proizvod.

Poslodavci u Velikoj Britaniji se već duže vreme oslanjaju na stalni priliv talenata iz drugih evropskih zemalja. Ako bi taj broj počeo da opada u budućnosti, to bi uticalo i na njih. Dakle, poslodavci bi osetili posledice i možda bi imali problem da pronađu radnike”.

Ukoliko Velika Britanija odluči da uvede restrikcije na radnike iz Evorpske unije, poslodavci bi mogli da počnu da traže radnu snagu drugde – uključujući i zemlje Komonvelta.

“Ne znam ko će da vam pravi kafu u Starbaksu. Ne znam ko će da vam pravi kafu. Iskreno, mislim da će biti dosta teško, jer mnogo ljudi, kao što su npr. Poljaci ili ljudi iz istočne Evrope, jednom rečju pridošlice, oni obavljaju poslove koje Britanci neće da rade. Da li ste ikada upoznali Britanca konobara”, zapitao se Marijuš Voznijak.

U londonskoj poljskoj zajednici, mnogi su zabrinuti.

“Zabrinuta sam zbog ‘bregzita’, jer otvara neka teška pitanja o budućnosti. Mi tu ne možemo ništa. Možemo samo da čekamo rezultate referenduma”.

Ono što poljsku zajednicu u Londonu najviše brine jeste to da bi Velika Britanija mogla da prestane da bude otvorena za pridošlice, koji tu dolaze zbog britanske verzije tzv. američkog sna.

XS
SM
MD
LG