Linkovi

Usporavanje ekonomije uoči bregzita


Inflacija u Britaniji u aprilu je pala prvi put od septembra prošle godine, uslijed pada cijena avionskih karata i odjeće. Tome je dijelom doprinijela i neizvjesnost zbog bregzita.

"Za nešto više od mjesec dana, naša zemlja će da donese jednu od najvećih odluka u poslednjoj generaciji.”

Trideset sedam dana uoči referenduma, portparol Laburističke partije Džon Mekdonel poručuje da je potrebno poboljšati debatu o bregzitu.

"Ljudi mi govore da žele činjenice.”

Međutim, činjenice doprinose osjećaju neizvjesnosti uoči glasanja o izlasku Britanije iz Evropske unije. Posle pada u proizvodnom sektoru, prvi put od septembra je usporen i rast cijena.

"Postoji vidljivo usporavanje širom ekonomskih sektora. Teško je zanemariti činenicu da postoji zajednički imenitelj onog što nas očekuje i zašto ekonomija usporava: referendum”, smatra analitičar Džasper Loler.

Niko nije siguran koliko je bregzit odgovoran za aktuelnu situaciju. Međutim, strahuje se da će imati veće posljedice – i da bi biznis mogao da se preseli negdje drugde. Pojedine američke banke saopštavaju da će sa eventualnim izlaskom Britanije iz Evropske unije, biti premještene i pojedine njihove poslovne operacije. Sa njima bi mogli da odu i britanski poslovi.

"U našoj zemlji ima tri miliona radnih mjesta koja na neki način zavise od trgovine na jedinstvenom tržištu. Ne tvrdim da će svi ti poslovi da budu izgubljeni, ali će biti pogođeni ako ograničimo trgovinu sa jedinstvenim tržištem”, naglasio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Nova istraživanja javnog mnjenja su pozitivna za Kamerona, čija kampanja ostanka u EU ima prednost od 15 odsto, dok kladioničari navode da postoji 73 odsto šanse da se to dogodi. Međutim, ni pobjeda 23. juna možda neće biti dovoljna. Najdžel Faradž, koji je za izlazak Britanije iz unije, sada govori o drugom referendumu u slučaju tijesne pobjede onih koji su za ostanak.

XS
SM
MD
LG