Linkovi

Protesti i neredi u Brazilu


Sukobi demonstranata i policije u Rio de Žaneiru, 6. februar 2014.
Sukobi demonstranata i policije u Rio de Žaneiru, 6. februar 2014.

Stotine demonstranata u Brazilu sukobile su se sa policijom na glavnoj transportnoj stanici u Rio De Žaneiru u znak protesta protiv povećanja cena voznih karata za autobuse i vozove.

Policija za razbijanje demonstracija koristila je palice i suzavac u pokušaju da preuzme kontrolu nad stanicom, na kojoj su demonstranti juče blokirali perone i dozvolili nekima od putnika da se besplatno voze. Povećanjem cena prevoza, koje stupa na snagu sutra, vozne karte će biti skuplje za skoro 10 odsto.

Snimatelj jedne lokalne televizijske stanice pogođen je u glavu eksplozivnom napravom i, kako se navodi, prebačen u bolnicu u ozbiljnom stanju. Nije jasno da li su za to odgovorni demonstranti ili policija. Lokalni mediji objavili su da je oko 20 osoba uhapšeno tokom protesta.

Demonstranti navode da su nezadovoljni ne samo zbog povećanja cena prevoza već i zbog činjenice da su, uprkos visokim porezima, javni servisi, kao što su transport, zdravstvena zaštita i obrazovanje, lošeg kvaliteta. Neki su takođe ljuti zbog milijardi dolara koje je Brazil potrošio za organizaciju ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu.
XS
SM
MD
LG