Linkovi

Da li je Brazil spreman za Olimpijadu?


Zaprašivanje komaraca u Brazilu
Zaprašivanje komaraca u Brazilu

U avgustu Brazil će biti domaćin letnjih Olimpijskih igara. Međutim ta latinoameruička zemlja suočena je sa nizom problema, koji ometaju pripreme, poput političkih tenzija ali i virusa Zika.

Brazil trenutno ne izgleda kao zemlja koja je spremna da za tri meseca bude domaćim Olimpijskih igara. Sa političke tačke: Predsednica Dilma Rusef je opozvana sa funkcije, suspendovana na šest meseci, a u prelaznom periodu njenu dužnost je preuzeo potpredsednik Mišel Temer…što neki smatraju državnim udarom.

“Ne prihvatamo ovu vladu, vladu koja vara.”

Na polju zdravstva: Virus Zika. Virus koji prenose komarci i koji izaziva ozbiljna oštećenja lobanje i mozga fetusa, mikrocefaliju. Trudnicama je preporučeno da ne dolaze u Brazil.

Atletičari na tviteru poručuju da će i pored svega doći da se takmiče. I dok zemlje učesnice Olimpijade snabdevaju svoje takmičare specijalnom garderobom za zaštitu od insekata, neki zdravstveni stručnjaci apeluju na Međunarodni Olimpijski komitet da odloži Olimpijadu ili je održi u nekoj drugoj zemlji.

“Samo u jednoj zemlji je do sada zaraženo 7 hiljada mališana. U koliko još zemelja treba da se proširi zaraza samo zbog igara”, zapitao se profesor Amir Ataran.

Odlaganje ili premeštanje Olimpijskih igara koštalo bi stotine miliona dolara. Međutim ako se zanemari zika virus… ako se zanemari politička kriza u Brazilu.. ostaju nedovršeni neophodni projekti poput metroa do četiri olimpijska borilišta kako bi se olakšao pritisak na saobraćaj u Rio de Žaneiru. Brazilska novinarka Manuela Parino brine zbog održavanja takmičenja u jedrenju zbog zagađenosti vode u Riju.

"U zaliv Guanabara, gde će se održavati takmičenje u jedrenju, se izlivaju sve gradske kanalizacije i drugi otpad.”

Spreman ili ne Brazil će za manje od 80 dana biti svetska pozornica na kojoj će morati da savladava i preskače sopstvene ponore.

XS
SM
MD
LG