Linkovi

Terzić: Južni tok neće zaobići Srbiju


Terzić: Da bi zadovoljila buduće potrebe svoje industrije Srbija će morati da proširi kapacitet svoje mreže za distribuciju gasa, što će omogućiti i izgradnja Južnog toka.
Terzić: Da bi zadovoljila buduće potrebe svoje industrije Srbija će morati da proširi kapacitet svoje mreže za distribuciju gasa, što će omogućiti i izgradnja Južnog toka.

Povodom nedavnih nagoveštaja da bi iz političkih ili ekonomskih razloga gasovod Južni tok mogao da mimoidje Srbiju, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa stručnjakom za globalna energetska pitanja kompanije Delojt, Brankom Terzićem.

Terzić: Opcija mimoilaženja Srbije nije verovatna. Gasovodi Nabuko i Južni tok imaju sasvim različite političke i ekonomske ciljeve. Južni tok, koji gradi ruska energetska kompanija Gazprom, projektovan je da mimoidje Ukrajinu i neke druge zemlje. Gasovod Nabuko, koji bi gradile zapadne kompanije, izbegao bi korišćenje ruskog gasa. Dakle, kako imate dva gasovoda sa različitim svrhama, nije verovatno da bi oni mogli da budu povezani ili da bi jedan mogao da zameni drugi. Gazprom dosledno sprovodi svoje planove u vezi sa izgradnjom Južnog toka i u tome ima podršku italijanske energetske firme ENI, a moguće i francuske kompanije “Elektrisite de Frans,” koja je zaintersovana da investira u taj projekt, što bi još više ojačalo Južni tok. U medjuvremenu, Gazprom je 2. marta potpisao sporazum sa Hrvatskom kao jednom od tranzitnih zemalja, a 12. marta potvrdio je sporazum sa Grčkom. Ruska kompanija garantuje ono što je najvažnije - kontinuirano snabdevanje gasom. Nabuko još nema obezbedjeno snabdevanje gasom i odluka o njegovoj izgradnji još nije doneta niti se očekuje pre kraja ove godine.

Glas Amerike: “Šta biste mogli da nam kažete o drugim gasovodnim projektima, koji uključuju Srbiju?”

Terzić: Srbija i Bugarska su potpisale sporazum o izgradnji gasovoda koji bi povezao srpski i bugarski gasovodni sistem i obezbedio protok u oba pravca, omogućavajući skladištenje i u Bugrskoj i u Srbiji. Time bi se takodje omogućio protok prirodnog gasa od grčke energetske kompanije LNG, radi deponovanja u Srbiji, što bi doprinelo izgradnji i proširenju srpskog sistema skladištenja i protoka prirodnog gasa.

Glas Amerike: “Kakvi su izgledi Srbije u pogledu proširenja gasovodnog sistema u zemlji?”

Terzić: Srbija ima nedovoljno razvijen gasovodni i distribucioni sistem, dok s druge strane ima vrlo visok stepen industrijskog razvoja. Da bi zadovoljila buduće potrebe svoje industrije Srbija će morati da proširi kapacitet svoje interne mreže za distribuciju gasa, što će omogućiti i izgradnja gasovoda Južni tok. Dakle, bilo bi mnogo pozitivnih faktora za Srbiju ukoliko Beograd bude uspeo da obezbedi sredstva za to i bude nastavio sa izgradnjom tog važnog dela svoje infrastrukture.

XS
SM
MD
LG