Linkovi

Terzić: Podmorska eksploatacija nafte teža posle izlivanja u Meksičkom zalivu


Terzić: Gotovo četvrtina ukupne proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama potiče iz Meksičkog zaliva.

O posledicama izlivanja nafte u Meksičkom zalivu kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa stručnjakom za globalna energetska pitanja u kompaniji „Delloite & Touche“, Brankom Terzićem.

Terzić: “Posledice izlivanja nafte zavisiće od njegovog trajanja, od količine nafte koja će se izliti, kao i od vremenskih uslova i vetra u regionu. Ako vetar nastavi da duva sa severa to će onemogućiti za izvesno vreme, ali presudno važno, da nafta dospe do obale i močvara, dok se situacija ne stabilizuje. Ukupna šteta bi mogla da bude milijardu i po do dve milijarde dolara. Šteta po ribolov, turizam i druge sektore ekonomije bi mogla da dostigne 500 miliona dolara. Što ranije se obustavi isticanje nafte, to će biti manja šteta u regionu. Što se tiče ekonomske štete za samu naftnu industriju, ona je značajna. Tri ili četiri kompanije koje je pogodilo izlivanje nafte već su zabeležile gubitak od 27 miliona dolara samo zbog pada vrednosti njihovih akcija.”

Glas Amerike: Koliko je važna podmorska eksploatacija nafte za SAD i na globalnom nivou?

Terzić: “Na podmorsku eksploataciju nafte otpada jedna trećina celokupne proizvodnje nafte u SAD. Od ukupne podmorske eksploatacije nafte, na Meksički zaliv otpadaju tri četvrtine naftnih izvora. To zapravo znači da gotovo četvrtina ukupne proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama potiče iz Meksičkog zaliva. U stvari, podmorska proizvodnja nafte širom sveta biće glavni novi izvor nafte. Za poslednjih pet godina postavljeno je 18 hiljada naftnih platformi. Eksploatacija nafte će se sve više prebacivati na udaljenije i teže dostupne lokacije, kao što su područja duž arktičkih obala Kanade, Rusije, Norveške, kao i vode oko Foklandskih ostrva. To će biti nove lokacije, veoma osetljive, duboke i skupe.”

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu političke posledice izlivanja nafte u Luizijani?

Terzić: “Izlivanje nafte nadomak obale Luizijane će rezultirati novim propisima, novim zakonima i verovatno daleko više otežati podmorsku eksploataciju nafte, koja će biti skuplja uz veću potrebu za obukom i ekspertizom radnog osoblja. Pored toga, od naftnih kompanija bi moglo da se zahteva da obezbede više opreme za vanredne situacije u slučaju izlivanja nafte kao što je ovaj u Luizijani. Takodje bi moglo da se zahteva preciznije testiranje da bi se sprečile ovakvi slučajevi. Jedno od pitanja povodom sadašnjeg izlivanja nafte je zašto specijalni uredjaj za izlivanja nafte, težak 40 tona, sa propratnim bezbednosnim postrojenjima, nije reagovao na adekvatan način. Pravo pitanje je, medjutim, da li je rizik ovakvog načina eksploatacije nafte vredan napora i novca. Većina nas ipak smatra da jeste, pošto se novi izvori nafte nalaze ispod morskog dna.”

XS
SM
MD
LG