Linkovi

Terzić: Povratak kralja Petra II u Srbiju


Ekonomista Branko Terzić, inače član Krunskog veća iz SAD, govori za Glas Amerike o značaju predstojeće državne sahrane posmrtnih ostataka srpskog kralja Petra II, kraljice Aleksandre i kraljice Marije.

26. maja ove godine obaviće se državna sahrana posmrtnih ostataka srpskog kralja Petra II, kraljice Aleksandre i kraljice Marije, u mauzoleju u crkvi Svetog Djordja na Oplencu. O očekivanjima u vezi sa tim dogadjajem kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa članom Krunskog veća iz SAD, Brankom Terzićem.

Terzić: To je veoma značajan dogadjaj jer je reč o državnoj sahrani, što ukazuje na svest demokratske vlade Srbije o istorijskoj ulozi i važnosti kraljevske porodice Karadjordjevića. Ova sahrana će označiti povratak u Srbiju kralja Petra II, njegove supruge kraljice Aleksandre i majke kralja Petra II, kraljice Marije, odnosno u mauzolej u kome su sahranjeni kralj Aleksandar Prvi i drugi pretci porodice Karadjordjević. Ta sahrana će na jedinstven način prikazati kontinuitet istorijske perspektive srpske državnosti, kao i bliskosti Karadjordjevića sa svojim narodom i upravom.

Glas Amerike: Ko se očekuje na sahrani kralja Petra II, kraljice Aleksandre i kraljice Marije?

Terzić: Očekuje se da će na sahrani biti predstavnici savezničkih zemalja. Kralj Petar II je bio kralj Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, a Jugoslavija je bila saveznička država, tako da se očekuju predstavnici Britanije, Francuske, SAD i drugih zemalja. Svakako će biti prisutni i poglavari i članovi raznih kraljevskih kuća. Kralj Petar II je bio u rodjačkim odnosima sa svim vodećim kraljevskim porodicama Evope, od kojih su mnoge i danas aktuelne i aktivne, kao što je engleska kraljica Elizabeta, koja je dalja rodjaka prestolonaslednika Aleksandra. Takodje će biti prisutni državni funkcineri Republike Srbije, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, kao i Patrijarh Srpske pravoslavne crvke gospodin Irinej, sveštenstvo, gradjani i prijatelji prestolonaslednika Aleksandra.

Glas Amerike: Šta biste mogli da nam kažete o važnijim i intersantnijim momentima iz života kralja Petra II?

Terzić: Kralj Petar drugi je imao značajan, ali neki kažu i tragičan život. On je postao kralj kada mu je bilo 11 godina, nakon atentata na njegovog oca, kralja Aleksandra Prvog, 1934 godine u Francuskoj. Na presto je stupio 1941, u isto vreme kada je počela okupacija Srbije od strane zemalja osovine, nakon čega je bio primoran da napusti zemlju. To su sve bile krupne stvari koje su se desile jednom mladom čoveku, pre njegove 21 godine.

Posle Drugog svetskog rata, on je živeo u SAD, gde je umro 1970 i gde je postao jedini monarh ikada sahranjen u ovoj zemlji. On je takodje bio najmladja osoba koja je održala govor u oba doma američkog Kongresa, a 1942. sreo se i sa predsednikom Franklinom Ruzveltom i američkim indsutrijalcima, kao što je Edsel Ford, iz poznate automobilske kompanije Ford. Tadašnji vladika Irinej je na sahrani kralja Petra II rekao da će doći dan kada će njegove mošti biti vraćene i sahranjene u slobodnoj Srbiji, u mauzoleju crkve Svetog Djordja na Oplencu. To će se sada i dogoditi, 26. maja ove godine.
XS
SM
MD
LG