Linkovi

Bramerc postaje predavač na Pravosudnoj akademiji


Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc, Foto: Glas Amerike

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc boravi u poseti Beogradu do 24. oktobra, u okviru priprema za svoj redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je MMKS u Hagu. Bramerc je nedavno boravio i u Zagrebu, gde je ocenio da u svakoj državi u regionu postoji veliki zaostatak u slučajevima ratnih zločina i da je i dalje potrebno "više pravde".

Ministarka pravde Nela Kuburović i tužilac Bramerc razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Srbije sa MMKS, a najavljeni su i sastanci s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, glavnom tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković, kao i sa predsednikom srpske Komisije za nestala lica i specijalnim izaslanikom predsednika za pitanja nestalih lica između Hrvatske i Srbije Veranom Matićem.

Kada je reč o jačanju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, ministarka je ukazala da su izbarana dva nova zamenika tužioca, da su još dva upućena iz drugih tužilaštva, kao i da je u toku konkurs za izbor još tri nova zamenika.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca MMKS pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti, a tužilac Bramerc biće jedan od predavača.

Planirano je da teme razgovora budu primena Nacionalne strategije za ratne zločine, regionalna pravosudna saradnja u slučajevima ratnih zločina i podrška Kancelarije tužioca (OTP) Mehanizma naporima srpskih vlasti da ostvare pravdu u slučajevima ratnih zločina.

On će, dodaje se, pružiti informacije o naporima OTP u potrazi za nestalim osobama, uključujući zajedničke aktivnosti sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, a razgovaraće i o pomoći koju OTP može da pruži srpskim vlastima radi podrške njihovim naporima.

Tužilac MMKS će u narednim danima posetiti i Sarajevo, a očekuje se da će svoj naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN predati početkom decembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG