Linkovi

Bramerc: Istražiti ko je skrivao begunce


Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc razgovaraju u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc razgovaraju u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Prvi put nakon hapšenja i isporučenja Mladića i Hadžića Hagu, glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je u Beograd. Za razliku od ranijih poseta, ovog puta je atmosfera bila mnogo opuštenija, a Bramerc najavio da je Hag ipak zainteresovan za odgovore na pitanja ko je i kako skrivao haške begunce godinama.

U razgovorima sa srpskim zvaničnicima glavni tužilac Haškog suda je izjavio da računa na podršku Srbije kako bi započeta suđenja bila privedena kraju, dok će Tribunal obezbediti podršku za suđenja pred nacionalnim sudovima:

Saradnja sa Hagom se ne završava ovde. Primio sam juče neku vrstu brifinga o uslovima pod su uhapšeni Mladić i Hadžić i očekujem da ćemo nastaviti razgovor o ovom pitanju. Jer, ima još puno važnih pitanja – kako je moguće da su se skrivali tako dugo i ko su oni koji su im pomagali da izbegnu pravdu godinama”, naveo je Bramerc.

Haški tužlac je ocenio i da zatvaranje haškog poglavlja ne bi bilo moguće bez ključne političke podrške srpskog predsednika, dok je Boris Tadić posle razgovora sa Bramercom rekao da je višegodišnjom saradnjom sa Haškim tribunalom, Srbija pokazala da je demokratsko društvo, privrženo pravnom poretku i zajedničkim evropskim vrednostima.

A srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je posle susreta sa Bramercom istakao da je razgovarano i o saradnji srpskog sa haškim tužilaštvom u procesu protiv Ramuša Haradinaja, kao i o zastrašivanju svedoka u tom procesu:

Mi smo spomenuli svedoke događaja koji bi mogli da budu interesantni. I tu je oko 40 ljudi stradalo, ali nismo rekli da su oni bili pod zaštitom Haškog tribunal”, kaže Vukčević.

Kako je još rekao Vukčević, susret sa Bramercom je protekao u opuštenoj atmosferi, a razgovaralo se, kako je istakao srpski tužilac za ratne zločine o nastavku saradnje dva tužilaštva i o regionalnoj saradnji.

XS
SM
MD
LG