Linkovi

Bramerc i Vučić o saradnji sa naslednikom Haškog tribunala


U okviru priprema redovnog šestomesečnog izveštaja za sednicu Saveta bezbednosti UN početkom decembra, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boravi u Beogradu, gde je danas razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Takođe, u oproštajnoj zvaničnoj poseti Beogradu bio je i predsednik Haškog suda Karmel Agius, s obzirom sa sud u Hagu ove godine prestaje sa radom.

Glavni tužilac Haškog tribunala zadovoljan je što je Srbija ispunila deo svojih obaveza ili preduzela korake u pravcu njihovog ispunjavanja, saopšteno je je danas posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučić i glavnog tužioca Serža Bramerca.

U razgovoru je pokrenuto šest pitanja koja se odnose na saradnju Srbije i tužilaštva tribunala, regionalnu saradnju u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u Srbiji a rečeno je i da će Srbija nastaviti i jačati saradnju sa tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, koji će naslediti Haški tribunal po okončanju njegovog rada krajem ove godine.

Vučić je istakao da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, kako bi i time doprinela stabilnosti i približavanju naroda na Zapadnom Balkanu, dok je Bramerc istakao da će kroz rad tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, biti održan kontinuitet saradnje uz podršku Srbiji u primeni Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

A premijerka Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa Seržom Bramercom ocenila da Haški tribunal nije doprineo pomirenju zemalja regiona i objektivnom procesuiranju ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost.

Ona je izrazila zabrinutost za tretman srpskih osuđenika i zatražila veću transparentnost kada je u pitanju zdravstvena dokumentacija a Bramerc je naglasio da je neohodno nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji. Na sastanku je istaknuto da je za Srbiju od velikog značaja implementacija poglavlja 23 i dosledno sprovođenje Nacionalne strategije za ratne zločine.

Razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius okončao je poslednju zvaničnu posetu Beogradu. Tom prilikom Agius je naglasio da će nakon zatvaranja Međunarodnog suda glavni zadatak ostvarivanja pravde za zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina XX veka biti na vladama i pravosudnim sistemima u regionu, što, kako je rekao, dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

XS
SM
MD
LG