Linkovi

Da li će BP preživeti mrlju?


Posle katastrofalnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, u SAD je ozbiljno narušen ugled naftnog giganta BP-a.

BP je jedna od najvećih britanskih kompanija. Njeni osnivači započeli su eksploataciju nafte u Iranu pre više od jednog veka, a sada je BP prisutan u 80 zemalja sveta.

Džeremi Betstoun-Kar, šef istraživačkog odeljenja brokerske kuće Čarls Stenli, ističe da je BP postao globalna kompanija.

BP je britanska kompanija, ali i multi-nacionalna kompanija. Ima velike poslove u Sjedinjenim Državama, veliki kapital u Aziji i Rusiji, tako da je to izuzetno važna kompanija za svetsku ekonomiju.“

Medjutim, dok se desetine hiljada barela nafte dnevno izliva u Meksički zaliv, uništavajući biljni i životinjski svet, kao i prihode od kojih žive lokalni stanovnici, kompanija i sama trpi gubitke. BP je već potrošio više od jedne milijarde dolara na operaciju čišćenja, a ta cifra je mala u poredjenju sa fondom od 20 milijardi dolara koliko se planira za kompenzaciju žrtava ekološke katastrofe.

Ugled kompanije je sasvim okrnjen... Američki Kongres optužuje BP da se služio „prečicama“ koje su povećale rizik od katastrofe, kao i da je prikrivao prave razmere problema.

BP će morati da plati odštetu u iznosu od 20 milijardi dolara žrtvama ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu.
BP će morati da plati odštetu u iznosu od 20 milijardi dolara žrtvama ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu.

I pre izlivanja nafte, zaštitne mere koje preduzima BP su u Americi dovedene u pitanje posle nesreća u Aljasci i Teksasu tokom protekle decenije.

Sada, mnogi Amerikanci kažu da im je BP – dozlogrdio. Betstoun-Kar ocenjuje da je neizvesno da li je BP dovoljno snažna korporacija da izdrži dvostruki udarac - nanet njenom bankovnom računu, i njenoj reputaciji.

Verujem da, u ovoj fazi, niko ne zna da li će se BP raspasti, da li će završiti tako oslabljen da će pasti u ruke drugim vlasnicima. Ja lično podozrevam da se to neće desiti u ovom trenutku, ali postoji mnogo neizvesnosti, i naravno to se ogleda u ceni deonica, koje su izgubile oko 40% svoje vrednosti u proteklih šest, sedam nedelja.

Dok je vrednost BP-a gotovo prepolovljena, nisu pogodjeni samo oni na vrhu kompanije, podseća Alen Smit, izvršni direktor firme za finansijsko planiranje Capital Assets. On kaže da je situacija zabrinjavajuća za milione Britanaca koji su investirali u tu kompaniju.

BP je izuzetno važna kompanija za britansku ekonomiju u celini, a posebno za privatne interese, za ljude koji su investirali u BP deonice iz svog penzionog fonda samo zbog veličine te institucije. Zato deonice BP-a sada poseduje veliki broj ljudi iz raznih slojeva društva“

Pod pritiskom američkog predsednika Obame, šefovi BP-a odlučili su da ne isplate dividende svojim deoničarima ove godine. Smit ističe da mnogi zavise od tih isplata.

Kako to pogadja pojedince koji imaju deonice BP-a i oslanjaju se na njih kao izvor prihoda – to znači da neće imati nikakav prihod ovog meseca. Nadajmo se da je to kratkoročna, privremena situacija i da će se BP vratiti isplati punih dividendi kasnije ove godine.“

Smit kaže da nisu pogodjeni samo bankovni računi Britanaca.

Iako se tako zove na londonskoj berzi, i većina je doživljava kao britansku kompaniju, BP je definitivno mnogo više internacionalna kompanija, od velikog značaja za američku ekonomiju i američke radnike. Kada se BP pre nekoliko godina spojio sa kompanijom Amoco, profil zaposlenih u toj organizaciji se značajno promenio, tako da sada, na svakog britanskog radnika BP-a dolaze dva i po američka.“

Nafta u Meksičkom zalivu, medjutim, i dalje kulja, i sve dok BP ne pronadje način da zaustavi njen tok, niko ne može da proceni kompletan efekat ove katastrofe na BP, njegove deoničare i zaposlene.

XS
SM
MD
LG