Linkovi

Preminuo Džo Frejzer


Preminuo Džo Frejzer

Nekadašnji svetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Džo Frejzer preminuo je juče u Filaldefiji posle kraće borbe sa rakom jetre. Imao je 67 godina.

Frejzer će ostati upamćen kao prvi čovek koji je pobedio Mohameda Alija i to 1971. godine, u "Medison Skver Gardenu", kada je posle velike drame i 15 rundi trijumfovao na poene i osvojio titulu u teškoj kategoriji. Obojica boksera završila su u bolnici posle - kako su je mnogi nazavli - "borbe stoleća", koju je - prema procenama - posmatralo više od 300 hiljada ljudi širom sveta.

Titulu je izgubio dve godine kasnije tehničkim nokautom u duelu sa Džordžom Formenom. Do kraja karijere još dva puta je boksovao protiv Mohameda Alija, i oba puta bio poražen najpre na poene u Njujorku, a onda u čuvenom "Trileru u Manili" kada je njegov trener Edi Fač zaustavio meč pred početak poslednje 15. runde.

Devet meseci kasnije, doživeo je i četvrti poraz u karijeri, ponovo protiv Džordža Formena, posle čega je objavio da se povlači.

Pokušao je da se vrati u ring 1981, ali je posle nerešenog meča sa Flojdom Kamingsom u 10 rundi definitivno odlulčio da se penzioniše, sa skorom 32 pobede, 4 poraza i jednim nerešenim reultatom.

XS
SM
MD
LG