Linkovi

Etiopljanin i Kenijka pobednici Bostonskog maratona


Caroline Rotich, wa Kenya akimaliza wa kwanza mbiyo za Boston Marathon 2015
Caroline Rotich, wa Kenya akimaliza wa kwanza mbiyo za Boston Marathon 2015

Loši vremenski uslovi nisu obeshrabrili učesnike 119. Bostonskog maratona, tako da je u jednoj od najprestižnijih trka na svetu učestvovalo blizu 30 hiljada trkača.

Etiopljanin Lelisa Desisa i Kenijka Karolin Rotič pobednici su čuvenog Bostonskog maratona, čije je 119 izdanje održano po kišnom i hladnom vremenu uz gotovo konstantan vetar koji je duvao brzinom od oko 35 kilometara na sat, i izuzetno pojačane mere obezbeđenja.

Međutim, loši vremenski uslovi nisu obeshrabrili učesnike, tako da je u jednoj od najprestižnijih trka na svetu učestvovalo blizu 30 hiljada trkača.

Pobednik u muškoj konkurenciji Desisa pretrčao je stazu dugu 42 kilometra i 195 metara 2 sata 9 minuta i 17 sekundi, 31 sekund ispred sunarodnika Jemena Cegaja, i više od minut pre Kenijca Vilsona Čebeta iz Kenije, koji je završio treći.

Bio je to drugi trijumf Desise, koji je pobedio na Bostonskom maratonu i pre dve godine, kada su braća Carnaev podmetnuli dve improvizovane bombe na cilj, koje su usmrtile tri i ranile 264 osobe.

U konkurenciji atletičarki, viđen je još neizvesniji finiš, pošto su pobednica Rotič i drugoplasirana Etiopljanka Mari Dibabi bile rame uz rame sve do manje od 200 metara pred cilj, kada je Kenijka ubrzala i za četiri sekunde nadmašila rivalku. Rotič je završila trku u vremenu dva sata, 24 minuta i 55 sekundi, a Dibabi 2:24:59. Treća, sa samo deset sekundi zaostatka za drugoplasiranom bila je još jedna Etiopljanka - Buzuneš Debi.

XS
SM
MD
LG