Linkovi

Etiopljanin i Kenijka pobednici Bostonskog maratona


Caroline Rotich, wa Kenya akimaliza wa kwanza mbiyo za Boston Marathon 2015

Loši vremenski uslovi nisu obeshrabrili učesnike 119. Bostonskog maratona, tako da je u jednoj od najprestižnijih trka na svetu učestvovalo blizu 30 hiljada trkača.

Etiopljanin Lelisa Desisa i Kenijka Karolin Rotič pobednici su čuvenog Bostonskog maratona, čije je 119 izdanje održano po kišnom i hladnom vremenu uz gotovo konstantan vetar koji je duvao brzinom od oko 35 kilometara na sat, i izuzetno pojačane mere obezbeđenja.

Međutim, loši vremenski uslovi nisu obeshrabrili učesnike, tako da je u jednoj od najprestižnijih trka na svetu učestvovalo blizu 30 hiljada trkača.

Pobednik u muškoj konkurenciji Desisa pretrčao je stazu dugu 42 kilometra i 195 metara 2 sata 9 minuta i 17 sekundi, 31 sekund ispred sunarodnika Jemena Cegaja, i više od minut pre Kenijca Vilsona Čebeta iz Kenije, koji je završio treći.

Bio je to drugi trijumf Desise, koji je pobedio na Bostonskom maratonu i pre dve godine, kada su braća Carnaev podmetnuli dve improvizovane bombe na cilj, koje su usmrtile tri i ranile 264 osobe.

U konkurenciji atletičarki, viđen je još neizvesniji finiš, pošto su pobednica Rotič i drugoplasirana Etiopljanka Mari Dibabi bile rame uz rame sve do manje od 200 metara pred cilj, kada je Kenijka ubrzala i za četiri sekunde nadmašila rivalku. Rotič je završila trku u vremenu dva sata, 24 minuta i 55 sekundi, a Dibabi 2:24:59. Treća, sa samo deset sekundi zaostatka za drugoplasiranom bila je još jedna Etiopljanka - Buzuneš Debi.

XS
SM
MD
LG