Linkovi

FBI: Ubijeni terorista planirao da odrubljuje glave po SAD


Lovački nož koji je optuženi terorista Usama Rahim kupio za odrubljivanje glava policajaca u Masačusetsu

Američke vlasti navode da je muškarac koga je ranije ove nedelje ubila policija u Bostonu u Masačusetsu planirao da nasumice odrubljuje glave policajcima u toj severoistočnoj državi.

Izvor iz Federalnog istražnog biroa kaže da je 26-ogodišnji Usama Rahim, koji je inače bio pod 24-osatnom prismotrom, ranije u razgovoru sa dvojicom muškaraca izneo svoj plan da krene na put izvan države Masačusets kako bi odrubio glavu nekom slučajnom prolazniku i da je naručio tri lovačka noža.

Međutim, do utorka ujutru Rahim je promenio mišljenje rekavši jednom od dvojice muškaraca, 24-ogodišnjem Dejvidu Rajtu, da će ipak ostati u Masačusetsu i da će da “krene za momcima u plavom” – što je ustaljena aluzija na policajce.

Nekoliko sati kasnije, tim agenata FBI-a i policajaca suočio se sa Rahimom isped prodavnice, gde je osumnjičeni i upucan pošto je, kako navodi FBI, izvukao nož i krenuo ka policajcima.

Detalji su navedeni u sudskim dokumentima koja su podneta posle hapšenja Rajta optuženog za kovanje zavere sa namerom da ometa federalnu istragu. Nadležni iz FBI-a kažu da je Rajt, koji je uhapšen nekoliko sati pošto je Rahim ubijen, nagovarao Rahima da uništi svoj mobilni telefon i da izbriše sve podatke iz svog kompjutera.

Rahim je u telefonskim razgovorima koristio fraze poput “razmišljaj svojom glavom na svojim grudima”, što, prema navodima američkih vlasti, za terorističke ćelije u inostranstvu znači odrubljivanje glava taocima i stavljanja tih glava na njihova tela.

Video snimak sukoba koji je doveo do Rahimove smrti prikazan je predstavnicima muslimanske i Afro-američke zajednice pošto je Rahimova porodica optužila policiju da mu je pucala u leđa. Na snimku se međutim jasno vidi da su se policajci povlačili pred Rahimovim pretnjama nožem i da su otvorili vatru pošto je on odbio da baci oružje.

Lokalni lideri za građanska prava i muslimanski sveštenik rekli su novinarima posle gledanja video snimka da Rahim nije bio upucan u leđa.

XS
SM
MD
LG