Linkovi

Debata o bezbednosnim kamerama


Posle bombaškog napada na Bostonskom maratonu razvila se debata o tome da li bi trebalo postaviti još bezbednosnih kamera

Takva debata vodi se već godinama u Britaniji, jednoj od zemalja sa najviše kamera te vrste. Dopisnik Glasa Amerike iz Londona izveštava o sukobu gledišta između privatnosti i javne bezbednosti.

Tri dana posle napada u Bostonu Federalni istražni biro – FBI – objavio je snimke osumnjičenih napravljene jednom od bezbednosnih kamera na licu mesta. Bivši agent FBI-ja Piter Ahern kaže da su bezbednosne kamere sada jedno od najvažnijih oruđa u istragama.

Prva stvar koja se radi u svakoj krizi je da se pregledaju video snimci tog područja. Čitav tim inspektora i analitičara gleda snimke sa bankomata i drugih kamera”, kaže Ahern.

Prema poslednjem popisu iz 2007. Boston je imao 147 bezbednosnih kamera, ne računajući privatne, kao i više od 400 u autobusima i metrou. Neki se sada zalažu za još više, navodeći pozitivna iskustva Londona u kome takvih kamera ima svuda.

2005. zahvaljujući bezbednosnim kamerama u železničkim stanicama brzo su identifikovani teroristi koji su podmetnuli bombe u londonskom prevozu. Konzervativni poslanik Filip Dejvis nazvao ih je “ključnim sredstvom” bezbednosnih službi i policije.

“Ne samo za identifikaciju odgovornih za počinjene zločine već i za identifikaciju gde se neke osobe nalaze i za blagovremeno sprečavanje da učine ono što su naumile”, kaže Dejvis.

Procenjuje se da je u Britaniji aktivno između milion i 800 hiljada i 4 miliona bezbednosnih kamera, kaže Nik Pikls iz organizacije Big Brother Watch, koja se bori protiv ugrožavanja privatnosti.

“Trebalo bi raspravljati o tome kako da sprečimo zločine. Kao grad, London je dokazao samo jedno – da bezbednosne kamere slabo odvraćaju kriminalce, veoma malo smanjuju nivo kriminala, a u slučajevima kao što je ovaj u Bostonu, nisu uspele da spreče da se napadi dogode”, kaže Pikls.

Ali većina stanovnika Londona podržava kamere.

Mnogi zločini su rešeni zahvaljujući njima, zato sam za njih”, rekao je Londonac po imenu Vejn.

Te kamere su dobra stvar. Ali ponekad zavisi od situacije. Policija ponekad pretera”, kaže Premdži Vikaria.

Inspektori u Bostonu ističu i važnost saradnje javnosti. Ričard DeLorija je agent bostonskog odeljenja FBI-ja.

“Više od sto godina građani su bili oči i uši FBI-ja. Uz pomoć medija snimci mogu da se trenutno prenesu do miliona ljudi širom sveta”, kaže DeLorija.

Službe bezbednosti kažu da je budnost javnosti prvalinija odbrane u sprečavanju terorističkih napada kakvi su se dogodili u Bostonu i Londonu.
XS
SM
MD
LG