Linkovi

Senatori ispituju funkcionere FBI


Arhivski snimak dvojice braće osumnjičenih za bombaški napad tokom bostonskog maratona
Arhivski snimak dvojice braće osumnjičenih za bombaški napad tokom bostonskog maratona

Agenti FBI razgovarali su sa Carnajevom na osnovu informacije ruskih funkcionera da je taj 26-godišnjak možda bio u vezi sa ekstremistima

Američki zakonodavci će ove nedelje ispitivati visoke bezbednosne funkcionere o tome da li je Federalni istražni biro pogrešno protumačio informacije dobijene tokom ispitivanja Tamerlana Carnajeva, osumnjičenog za bombaški napad na Bostonskom maratonu. FBI je ispitivao Carnajeva u vezi sa njegovim prošlogodišnjim šetomesečnim boravkom u ruskim pokrajinama Dagestanu i Čečeniji.

Agenti FBI razgovarali su sa Carnajevom na osnovu informacije dobijene od ruskih funkcionera da je taj 26-godišnjak, koji je prošle nedelje ubijen u vatrenom okršaju sa bostonskom policijom, možda bio u vezi sa ekstremistima. Medjutim, FBI ga nije identifikovao kao potencijalnu pretnju.

Senatorka Dajen Fajnstajn, koja je na čelu senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, kaže da će njen odbor pokušati „da to razjasni“, tokom večerašnjeg pretresa iza zatvorenih vrata.

Bezbednosni funkcioneri će danas održati brifing za članove Predstavničkog doma, dok će Senat u punom sastavu biti brifovan kasnije ove nedelje.

Tamerlanov mladji brat, Džohar Carnajev, suočen je sa smrtnom kaznom ukoliko bude proglašen krivim na osnovu optužbe o korišćenju oružja masovnog uništenja, u vezi sa bombaškim napadima prošle nedelje, u kojima su tri osobe poginule a više od 200 ranjeno.
XS
SM
MD
LG