Linkovi

Izbor porote za sudjenje Carnaevu


Brod američke obalske straže patrolira ispred federalnog suda gde se bira porota za sudjenje bostonskom bombašu Džoharu Carnaevu

Američki sudija odbacio je zahtev osumnjičenog za bombaške napade na Bostonskom maratonu Džohara Carnaeva da se - zbog prošlonedeljnih terorističkih napada u Parizu - obustavi izbor porote za njegovo suđenje.

Sudija nije udovoljio molbi koju su podneli advokati Carnaeva navodeći da je dosadašnje ispitivanje potencijalnih članova porote potvrdilo njegovu procenu da "fer i nepristasna porota može da se izabere i da će biti izabrana". Advokati optuženog zatražili su odlaganje izbora porote u utorak, uz obrazloženje da bi napadi u Parizu mogli da izazovu sećanja na bombaške napade tokom Bostonskog maratona i otežaju izbor nepristrasne porote. Proces izbora 12 glavnih i 6 rezervnih porotnika za suđenje 21-godišnjem Carnaveu počeo je prošle nedelje. On je optužen za ukupno 30 krivičnih dela, u vezi sa ubistvom tri osobe i povredam još 260, posle eksplozije dve bombe kućne izrade na cilju Bostonskog maratona 15. aprila 2013.

XS
SM
MD
LG