Linkovi

Referendum u RS - vetar u ledja Dodiku


Šta očekivati posle nedeljnog referenduma u Republici Srpskoj - pitanje je koje ovih dana postavljaju mnogi, a na koje gotovo da niko nema odgovor. U regionu će verovatno doći do novih nestabilnosti, a u ovom trenutku se čini da će najveći dobitnik dešavanja oko referenduma biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je na ovaj način pojačao svoj politički rejting pred lokalne izbore koji u BiH slede nedelju dana posle referenduma.

Tri dana uoči referenduma o Danu Republike Srpske, predsednik Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Iako je Dodik pre puta izrazio očekivanje da će u razgovoru biti dokazano njihovo prijateljstvo i duboko razumevanje, a da će ekonomija biti osnov za razgovor, susret u Moskvi pokrenuo je lavina nagađanja o stvarnim razlozima posete. Rusija je jedina zemlja koja otvoreno podržava Dodikove referendumske težnje, čak i na zvaničnim sastancima Saveta za implementaciju mira:

"Prvi put Rusija na poslednjim sastancima izričito glasa protivno onome kako glasaju ostale zemlje članice. Ovaj put sa vrlo direktnom, bezrezervnom podrškom održavanju referenduma sa ovim pitanjem u RS", kaže Cvijetin Milivojević iz agencije Pragma.

Suština glasanja, odnosno referendumsko pitanje o Danu Republike Srpske, od početka je na margini ove kampanje. U Republiku Srpsku i Milorada Dodika sve oči su uprte iz straha i neizvesnosti: Hoće li, posle ovog, biti i referenduma o otcepljenju?

"Kao što ste primetili, član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda, Ivanić, je otišao korak dalje i rekao – dobro, ako nam zabranjuju referendum o danu RS, kako se on trenutno formalno zove, onda ćemo da pravimo referendum o danu nezavisnosti RS, ili Danu državnosti RS. I tako možete ići u nedogled. To je jedna kapric priča iz niko ne može izaći srećan", ističe Milivojević.

Analitičari i posmatrači događaja u BiH referendumu pripisuju i predizborni karakter s ciljem homogenizacije biračkog tela pred lokalne izbore koji će uslediti nedelju dana posle.

"Dodik se ponovo pojavljuje kao glavni politički činilac u BiH, i naterao je opoziciju da i ona igra po negovim uslovima, i da pristane na ovaj referendum. Inače bi od ljudi, od svojih birača, bila proglašena za izdajničku jer ne brani interese RS. A plus toga, on kapitalizuje ovaj referendum za predstojeće lokalne izbore", ukazuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Referendum u RS, Srbiju je ponovo doveo u položaj između čekića i nakovnja. Premijer Aleksandar Vučić s jedne strane trpi pritisak Brisela i Vašingtona da utiče na promenu Dodikovog kursa, dok sa druge strane, patriotski front u Srbiji od premijera očekuje da stane uz njega. Čini se da je neuverljivo “ne” referendumu je najviše što je Vučić mogao da ponudi prilikom nedavnog susreta sa delegacijom Republike Srpske u Beogradu:

"Možda stvarno sad Beograd nije imao snagu da ga ubedi da odustane od referenduma. Ali, da li se sada u to može uveriti Brisel da je to tako, ili je to samo simulacija. Ako Dodik nije izbijao iz Beograda poslednjih meseci, on je bio na svim događajima, ja sam mislio da je on predsednik Srbije postao, a ne Nikolić. Onda logično Brisel očekuje da zvanični BG ima uticaj na njega i da može da ga spreči da uradi nešto što nije po volji međunarodne zajednice", kaže Popov.

Zanimjivost, koja situaciju u Bosni čini još težom, je činjenica da ni bosanski Hrvati nemaju ništa protiv referenduma u Republici Srpskoj, što je potvrdio i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović prilikom nedavnog susreta sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu:

"Politički predstavnici Hrvata imaju jasan stav u odnosu na to. Zašto oni to čine – ne zbog velike ljubavi prema Srbima, ili velike mržnje prema Bošnjacima. Ili obrnuto. Postoji njihov, vrlo legitiman nacionalni stav – oni jesu u ovom trenutku kao kolektivitet najugroženiji na teritoriji BiH. To nije sporno", navodi Milivojević.

Dejtonski sporazum je zaustvio rat, ali nije obezbedio stabilan mir. Vreme nije bitno popravilo ni prilike, niti odnose u Bosni, i zato u ovom momentu izgleda da niko nema održivo rešenje za velike probleme.

XS
SM
MD
LG