Linkovi

BiH krenula na dug put ka članstvu u EU


Predsednik Predsedništva BiH, Dragan Čović, holandski šef diplomatije Bert Konders i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini na ceremoniji u Briselu.
Predsednik Predsedništva BiH, Dragan Čović, holandski šef diplomatije Bert Konders i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini na ceremoniji u Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će BiH vrlo brzo ispuniti uslove koji slede nakon predaje aplikacije. "Korist će imati gradjani, jer su oni to zaslužili" - kaže Johanes Han...

Danas je u Briselu visoka delegacija BiH predala holandskom predsjedništvu Unije aplikaciju za evropsko članstvo. Ovo je tek početak dugog puta, ukazali su evropski zvaničnici, uz nadu da će Bosna i Hercegovina uspješno ići kroz neophodne reforme, slijedeći usvojenu reformsku agendu, što će i odrediti sudbinu danas predatog dokumenta.

"Želim da vas zamolim da iskoristite ovaj pozitivan trenutak kako bi ste, zajedno sa civilnim društvom, nastavili sa reformama a to nije važno samo za napredak zemlje na evropskom putu već i za gradjane vaše zemlje. Evropsko vijeće će aplikaciju razmotriti onda kada bude ostvaren značajan progres u implementaciji reformske agende. Ukoliko učinite svoj dio posla, evropsko predsjedništvo će učiniti sve kako bi podržalo vašu aplikaciju. Budućnost je sada u vašim rukama, u rukama bh gradjana, u tijesnoj saradnji sa nama", izjavio je ministar vanjskih poslova Holandije i predsjedavajući Vijećem ministara EU, Bert Koenders.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, je izrazio nadu da će BiH vrlo brzo ispuniti uslove koji slede nakon predaje aplikacije.

"Ovo će biti godina velikih reformi u BiH i mi se nećemo zaustaviti. Želimo da dostignemo susede na evropskom putu".

Šta dalje i koliko kredibilnosti stoji iza današnjeg čina?

"Države članice će razmotriti aplikaciju, kao i Evropske komisija...", kaže visoka predstavnica EU, Federika Mogerini i dodaje - "Proces je tek započeo, ali prijsetite se gdje smo bili godinu ranije - sjetite se da sam decembra 2014, tek što sam preuzela dužnost, posjetila BiH zajedno sa komesarom Hahnom. Učinila sam to još nekoliko puta ali tada je bilo potpuno van svake diskusije da bismo mogli doći gdje smo sada. Vjerujem da je mnogo toga učinjeno, ali, ponavljam, mnogo toga još treba učiniti, ali ako gledam energiju, opredjeljenost, podršku javnosti, koji su biti prisutni u koracima do sada, tada vjerujem da će i naredni koraci biti preduzeti uz isti osjećaj odgovornosti na bosansko-hercegovačkoj ali i na našoj strani", zaključila je Mogerini.

Ko će imati veću korist od današnjeg dogadjaja: političari ili narod u BiH,?

"Korist će imati gradjani, jer su oni to zaslužili, imaju pravo na evropske perspektive, riječ je o ekonomskom napretku, razvoju, otvaranju novih randnih mjesta, riječ je posebno o mladim ljudima koji neće biti prisiljeni da odlaze, da se bvi pitanjima koja su i od evropskog interesa. Ovo je dobra stvar i trebala bi biti dobra za obične ljude i, naravno, političari neće imati patnje od današnje predaje aplikacije", naveo je evropski komesar za proces proširenja, Johanes Han.

Predsjedavajući Čović se susreo i sa šefom slovačke diplomatije, države koja od juna preuzima evropsko predsjedništvo.

XS
SM
MD
LG