Linkovi

RS prekida veze sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Narodna skupština usvojila zaključke Vlade RS koja smatra da je akcija hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u Novom Gradu neustavna i da je njome narušeno povjerenje među bezbjednosnim institucijama u BiH

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su u četvrtak na 13. posebnoj sjednici zaključke Vlade tog entiteta kojim se traži od svih entitetskih institucija da prekinu svaku saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BIH i Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA). Za odluku Vlade RS glasalo je 43 prisutna poslanika. Sjednici nije prisustvovala opozicija.

Podsjetimo, u četvrtak je Vlada Republike Srpske na vanrednoj sjednici donijela Odluku o prekidu svake saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te Agencijom za državne istrage i zaštitu (SIPA).

Entitetska Vlada smatra da je akcija hapšenja petorice osumnjičenih za ratne zločine i pretresa koju su proveli SIPA-a i državno Tužilaštvo u Novom Gradu neustavna, te je njome narušeno povjerenje među bezbjednosnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nakon vanredne sjednice istakao je da ova akcija SIPA-e, provedena po zahtjevu državnog Tužilaštva i nalogu Suda BiH u Novom gradu, predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje jer je dovedeno u pitanje povjerenje u MUP Republike Srpske.

Vlada je zaključila da je postupanje Suda i Tužilaštva BiH bilo protivno ustavima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

"Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost od MUP-a RS da traže da im dostavi dokumentaciju u vezi navedenog predmeta, ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi istu izuzme", kaže Lukač, te ističe:

"Imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije RS prekidaju saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i sa SIPA-om. Vlada RS naređuje MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija RS."

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH saopštili su kako nisu dobili nikakvu zvaničnu odluku nadležnih institucija Republike Srpske.

"Naglašavamo da je SIPA u konkretnom slučaju postupala u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i po naredbi nadležnog Tužilaštva, te bi svako komentarisanje političkih odluka određenih institucija bilo neprofesionalno i izvan naših nadležnosti", saopšteno je iz SIPA-e.

"Pretrese u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom poduzeću, zatražili su je i naredili Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom/Novom Gradu, bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još uvijek traga", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Grubešić podsjeća da su pretresi vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama, te da je sve urađeno prema najvišim profesionalnim standardima i bez ikakve upotrebe sile.

"Posao je završen, a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema radnicima SIPA-e i Tužiteljstva BiH, te stavili kapacitete na raspolaganje kako bi akcija bila realizirana", navodi Grubešić.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su iznenađeni zbog reakcija u Republici Srpskoj jer su, kako navode, uvijek imali intezivnu i dobru saradnju sa entitetskim MUP-om. Nadaju se da će ta saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je, možda, bilo moguće i drugačije organizovati akciju, kako se ne bi stekao dojam nepovjerenja, ali podcrtava da iza Odluke Vlade RS ne stoji žaljenje ili protest povodom hapšenja ljudi, već se "prebacuje na politički kolosijek i aludirajući da oni koji su u vlasti na nivou BiH, tačnije Savez za promjene, paze na napade na institucije RS."

"Ja ću ih podsjetiti kada su oni deset godina bili na nivou institucija BiH i direktori SIPA-e bili oni koje su oni imenovali, pretreseno je deset policijskih stanica, četiri opštine i dvije mjesne zajednice i niz drugih objekata. To im nije bio problem, već sada kada je Savez tu to im je zasmetalo i problem", konstatuje Mektić.

Mektić navodi i da je kako u prošloj tako i u ovoj godini MUP RS po ratnim zločinima postupio u preko 300 slučajeva, te da je tražilo desetine saglasnosti i naredbi za posebne mjere kao što su prisluškivanje, pretresi, nadzor i slično.

"Ovdje se pokušava dati druge konotacije i da se prekine svaka saradnja sa ovim institucijama, jer su neke istrage došle pred vrata na koja nekome treba zakucati. To je problem. Ovdje se ne govori o tome je li hapšenje za ratni zločin, ima li osnova sumnje, ko su ljudi koji su uhapšeni i jesu li krivi. Ovdje je problem što su institucije pretresle MUP i što znači da će Sud i Tužilaštvo BiH vrlo brzo završiti neke istrage, ali mogu reći da se radi o ozbiljnim istragama gdje su pokradene, opljačkane i izvučene ogromne pare. Koliko god sjednica organizovali - neko će, ipak, morati da odgovara", kaže Mektić.

Ostale reakcije

"Ovo je klasični udar na ustavni poredak, na Ustav BiH i Vlada Republike Srpske svjesno ili nesvjesno gura Bosnu i Hercegovinu u tešku bezbjednosnu i svaku drugu krizu. Ovo što oni rade, oni žele da proizvedu sukob unutar bezbjednosnih agencija u BiH što je sa aspekta zdravog razuma neprihvatljivo", kaže za RSE Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ni opozicione stranke okupljene oko Saveza za promjene ne učestvuju u raspravi na posebnoj sjednici.

Poslanik u Narodnoj skupštini i lider PDP-a Branislav Borenović za RSE ističe da nije dobro to što se dogodilo u Novom Gradu - da jedna bezbjednosna agencija čini nešto na štetu druge, te da treba o cijelom slučaju provesti detaljnu istragu u cilju smirivanja tenzija.

Borenović se ne slaže sa Odlukama Vlade RS i smatra da se saradnja mora odvijati među bezbjednosnim institucijama.

"Vlada RS je na čudan i ostrašćen način pristupila nečemu što je trebala ipak da podijeli sa svima nama. Ne znamo šta je krajnja namjera i šta se stim želi postići, ali mislim da je trebalo utvrditi šta se tu desilo na bazi jedne istrage i onda vidjeti šta nam je činiti. Šta sad treba da se desi? Da li na bazi zaključaka Vlade RS sutra rođeni brat iz SIPA-e treba da napadne rođenog brata koji radi u Policiji RS, da se stvaraju sukobi koji su nam bespotrebni?", pita se Branislav Borenović, te naglašava:

"Moramo sarađivati i svaka institucija treba da radi svoj posao. Najlakše je ignorisati jedni druge i stvarati tenzije. Ne znam šta je krajnja namjera Vlade RS i šta stim želi da postigne, zato smo i pozvali da institucije rade svoj posao krajnje odgovorno a da bezbjednosne institucije moraju izaći sa tim šta se to desilo i da spriječe bilo kakvu eskalaciju sukoba u narednom periodu."

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kaže da je na pretrese i hapšenja SIPA-e u Novom Gradu, Vlada RS reagovala na drugačiji način. Smatra da oko svega treba postići dogovor.

"Vidimo da se, kada se dogode hapšenja u RS, onda u Federaciji aplaudiraju i obrnuto. Možda je sazrelo vrijeme da sjedemo za sto i vidimo postoji li način koji ne bi izazivao političke tenzije u BiH svaki put kada se uhapsi neko za ratne zločine u BIH", dodaje Bosić.

Podsjeća da su informacije koje stižu kontradiktorne i kaže da čeka informacije iz SIPE i MUP-a RS.

"Čuo sam da su službenici policijske stanice u Novom Gradu sarađivali sa inspektorima SIPA-e. Treba sačekati da se sve to rasvijetli, mada ne vjerujem da će to doprinijeti smanjivanju tenzija. Smanjivanje tenzija može doći samo nekim novim dogovorom o međusobnim odnosima, pa i kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina", ističe Bosić.

Oštre rekacije stižu od predstavnika političkih stranka iz Federacije BiH.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, potez Vlade RS okvalificirao je kao klasični državni udar.

"Ne postoji zakon, ne postoji ustav, ne postoji ništa. Postojim samo ja, to jest u ovom slučaju SNSD, koji tumačim sve. I kako bi svaka država reagovala u ovakvoj situaciji? Na kraju će to završiti političkim poravnanjem i preslaganjem ponovo ove parlamentarne većine u državnom Parlamentu", ističe Komšić.

Sadik Ahmetović, član Stranke demokratske akcije i bivši ministar sigurnosti BiH, smatra kako je ovo opasna odluka za BiH jer prvi put jedan niži nivo vlasti udara na državne institucije.

"Kao što sami znate, Tužiteljstvo BiH i SIPA su institucije koje su po zakonu zadužene za najveći oblike organizovanog kriminala, ratnog zločina, terorizma i tako dalje. Ukoliko na prostoru od pola države BiH zabranite pristup ovim institucijama, sigurno je da će BiH i njeni građani osjetiti na sigurnosti", ocjenjuje Ahmetović.

Oglasio se i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, sa stavom da je navedeni postupak Vlade RS-a brutalno kršenje Ustava BiH koje produbljuje političku krizu i sigurnosnu situaciju u BiH.

"Ovdje više nije riječ o političkom pluralizmu, verbalnom negodovanju ili prijetnjama referendumom. Odluka Vlade RS-a o 'prestanku saradnje' sa sudskom vlašću države BiH ne samo da predstavlja najgrublje kršenje dejtonskog Ustava u posljednjih 20 godina i jedno apsurdno uvjerenje da je postupanje u skladu sa nalozima Tužilastva i Suda BIH stvar dobre volje pojedinaca – nego i pokazuje da nacionalistička retorika i ideologija na kojoj je zasnovana uvijek i iznova vode ka sukobima", stav je Kojovića.

S druge pak strane, predstavncii stranka iz RS smatraju kako je akcija SIPA-e napad na instiucije tog bh. entieta.

"Ovo je napad na institucije RS i interese na njene građane. Da li je normalno da jedna agencija na nivou BiH uđe u bilo koji entitet i blokira policiju, opštinu i jedno preduzeće, a pri tome to ne najavi Ministarstvu unutrašnjih poslova RS", navodi Staša Košarac, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Profesor javnog mijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević ističe da je Odluka Vlade RS vrlo čudna jer se u posljednjih dvadesetak godina desilo mnogo sličnih akcija.

Već naredni dani, kaže Mirosavljević, pokazaće se da li je to bio pravi povod za tako neuobičajeno krupnu Odluku ili se iza svega krije nešto drugo.

"Smatram da je ovo jednostavno bila situacija koja je poslužila kao izvanredan povod da RS i vladajuća struktura naprave otklon od nadležnih organa na nivou BiH kada je riječ o njihovim nadležnostima na području Republike Srpske i da ovom odlukom, u stvari, preduprijede neke druge poteze SIPA-e i nekih drugih nadležnih organa sa nivoa BiH kao što su Tužilaštvo i Sud BiH u preduzimanju aktivnosti i akcija u RS", navodi Mladen Mirosavljević, te dodaje:

Mirosavljević tvrdi da se, prije svega, radi o akcijama koje bi mogle uslijediti kao dio istražnih radnji u veoma krupnim aferama u vezi sa kriminalnim radnjama koje su se događale na nivou RS.

"Tu se radi o slučajevima Bobar banka, Banka Srpske, Robna kuća 'Boska' u Banjaluci i neke druge. S obzirom da je ovo potpuno neuobičajena situacija koja se nikada do sada, od poslije rata na ovamo, nije dogodila, eskalirala i manifestovala na ovakav način, teško je prognozirati za sada kakve će to posljedice ostaviti i kako će se ova situacija razriješiti. Mislim da će na to dosta uticati i ponašanje opozicije u Narodnoj skupštini RS", zaključuje Mirosavljević.

Akcija u Novom Gradu

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, od četvrtka ujutro na području Novog Grada provode opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je već uhapšeno pet osoba.

Uhapšeni su Ljuban Babić (53), Ranko Balaban (56), Rajko Karlica (47), Mirko Odžić (55) i Milenko Brčin (52), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ove aktivnosti provode se u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine.

Pretresena zgrada Policijske stanice je pod stražom i kontrolom SIPA-e. Pretresi su vršeni i u zgradi Opštine i sjedištu komunalnog preduzeća, te još jednoj lokaciji, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

XS
SM
MD
LG