Linkovi

Najveća masovna grobnica u BiH?


Forenzičari ispituju posmrtne ostatke iskopane iz masovne grobnice u selu Tomašica

Iz masovne grobnice u selu Tomašica do sada su iskopani posmrtni ostati 360 osoba i očekuje se da će taj broj rasti

Forenzičari u Bosni iskopavaju posmrtne ostatke stotina osoba iz jedne od najvećih masovnih grobnica, pronađenih nakon okončanja rata, prije gotovo dvije decenije.

Na lokaciji u Bosni, gdje forenzički timovi iskopavaju posmrtne ostatke, mogla bi da bude najveća masovna grobnica u kojoj su pokopane žrtve etničkog čišćenja. Godinama se znalo da grobnica postoji, ali ne i gdje se nalazi. U Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine kažu da su lokacija i podaci o žrtvama bili samo poznati svjedocima, bosanskim Srbima, koji su o tome ćutali.

“Na dubini od oko deset metara, tijela su pobacana jedna preko drugih. Uz tijela su pronađeni i lični dokumenti, tako da mi možemo reći da su do sada pronađeni posmrtni ostaci stanovnika Bišćana, Srednjica, Rizvanovića i Čarakova. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u ljeto 1992. godine na području Prijedora”, kaže Lejla Čengić, portparol instituta.

Do sada su iskopani posmrtni ostaci 360 osoba i očekuje se da će taj broj rasti. Suad Zerić preživio je pritvor u tri vojna logora tokom rata u Bosni. Kaže da je u Tomašici uspio da identifikuje posmrtne ostatke jednog od svojih ujaka koji se vode kao nestali.

"Tražim svoje četiri dajdže. Fehim Mrkaljević je već pronađen i ja se nadam, ako Bog da, da će i ova ostala trojica, Kasim, Latif i Salih biti pronađeni. Ima još puno rođaka, prijatelja i komšija, koji su nestali i koje ni do danas nisu našli nakon niza godina“.

Sve žrtve - muškarci, žene i djeca - ubijene su vatrenim oružjem. Prema izjavama očevidaca, u Tomašici je prvobitno bilo sahranjeno oko hiljadu osoba. Pojedina tijela su međutim kasnije premještena u druge grobnice, da bi se zataškao zločin. Tomašica je jedna od 445 grobnica pronađenih na sjeverozapadu Bosne od izbijanja sukoba. Vlasti se nadaju da će identifikovati žrtve putem DNK uzoraka, koje su obezbijedili rođaci žrtava.
XS
SM
MD
LG