Linkovi

Bošković u poseti SAD, u utorak razgovor sa Matisom


Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković
Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković

Ministar odbraneCrne Gore Predrag Bošković doputovao je u zvaničnu posjetu Vašingtonu gdje će se u utorak sastati sa američkim sekretarom za odbranu Džimom Matisom.

Bošković i Matis će potpisati i Sporazum o bezbjednosnim merama za zaštitu tajnih podataka koji će, kako je Bošković rekao za Glas Amerike uoči razgovora sa Matisom, Crnoj Gori omogućiti pristup američkoj visokoj tehnologiji. Crnogorski zvaničnik takođe je rekao da njegova posjeta Vašingtonu ima višestruk značaj.

"Sporazum podrazumijeva da obje države se obavezuju u zaštitu tajnih podataka, kako naziv govori, ali je važnije što će omogućiti Crnoj Gori pristup visokim tehnologijama, koje SAD imaju, ali mnogo važnije od samog sporazuma je sama posjeta, to je dokaz da SAD cijene ono što je Crna Gora uradila u prethodnom periodu kad je u pitanju bezbjednost i odbrana, i uloga Crne Gore u regionu. Važno je sa aspekta da SAD pokazuju da je region Balkana i dalje u fokusu američke spoljne politike, samo tako region Balkana može ostati stabilan", kazao je Bošković.

Bošković u poseti SAD, u utorak razgovor sa Matisom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Na pitanje da li, od kada je Crna Gora članica NATO-a, postoje neki novi zahtjevi SAD kada je riječ o učešću Crne Gore u međunarodnim misijama, Bošković je kazao da Vašington nikad nije postavljao zahtjeve, te da su misije zajednički prioriteti.

"Uvijek je to bili naši dogovori, shodno našim prioritetima. Dakle, Crna Gora se opredjeljevila onim što su naši najbolji nacionalni interesi. Upravo naš sjevernoatlantski put, poštujući naše nacionalne interese. Što se tiče samih misija, naš dogovor je od velike koristi za Crnu Goru, jer učešćem u misijima naš vojnik dobija nove sposobnosti i tako se naša vojska mnogo lakše u globalni sistem bezbjednosti, kakav je NATO. Tako da su to naši zajednički prioriteti", naveo je crnogorski ministar odbrane i dodao da je siguran da će SAD nastaviti sa velikom pomoći Crnoj Gori kad su bezbjednost i odbrana u pitanja.

XS
SM
MD
LG