Linkovi

Matis - Bošković: Snažno liderstvo Crne Gore na Balkanu


Bošković posle susreta sa Matisom: SAD strateški partner CG
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković sastao se u utorak u Pentagonu sa američkim sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, s kojim je potpisao sporazum o bezbjednosnim merama za zaštitu tajnih podataka.

Matis je dočekao Boškovića uz visoke vojne počasti i intoniranje crnogorske i američke himne.

Ministar odbrane Crne Gore u Pentagonu sa Matisom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Iz kabineta američkog sekretara za odbranu saopšteno je da je Matis zahvalio Boškoviću na "snažnom liderstvu koje je Crna Gora pokazala u održavanju stabilnosti na Balkanu".

"Sekretar Džejms Matis dočekao je crnogorskog ministra za odbranu Predraga Boškovića u Pentagonu prvi put od punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. Razgovarali su o prilikama za jačanje američko - crnogorskih odbrambenih odnosa i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima. Kao dokaz pojačane saradnje, sekretar Matis i ministar Bošković potpisali su Sporazum o zaštiti tajnih podataka", navodi se u saopštenju portparolke Pentagona Dejne Vajt.

Dodaje se da je sekretar Matis izrazio zahvalnost za podršku koju je Crna Gora pružila posle nedavnog napada granatom na američku ambasadu u Podgorici i čestitao Boškoviću članstvo Crne Gore u NATO-u.

"Sekretar Matris pozdravio je značajan doprinos Crne Gore misiji "Odlučna podrška u Avganistanu", kao i plan zemlje da ispuni cilj o ulaganju u odbranu do 2024. godine sa samita u Velsu", zaključuje se u saopštenju.

​​Posle susreta sa šefom Pentagona, crnogorski ministar odbrane je u intervjuu za Glas Amerike, između ostalog rekao rekao da je sa Matisom razgovarao o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, zajedničkim naporima u sprovođenju mira i sigurnosti na globalnom nivou i načinima za rješavanja otvorenih pitanja u regionu zapadnog Balkana.​

Dodao je i da je sporazum koji je potpisan podrazumjeva da dvije države razmjenju sve bezbjednosne podatke u saglasnosti sa procedurama, a obezbjeđuje Crnoj Gori i pristup novim tehnologijama što će omogućiti potpuno drugačije koncipiranje naših oružanih snaga i novu i moderniju opremu.

XS
SM
MD
LG