Linkovi

Borelj: Nastaviti razgovore Beograda i Prištine što pre, EU je spremna da pomogne


Visokog predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Beogradu, 31. januara 2020.
Visokog predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Beogradu, 31. januara 2020.

Nema razlike u pristupu koji imaju Evropska unija i SAD kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, poručio je u petak tokom posete Beogradu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i dodao da Vašington, ma koliko bio moćan, ne može da ponudi Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Posle susreta sa predsednikom Srbije, Borelj je na konferenciji za medije rekao da će imenovati specijalnog izaslanika, koji će pomoći u posredovanju u dijalogu, koji kako je rekao, treba da se nastavi:

"Razgovori Kosova i Srbije treba da počnu ponovo, čim Kosovo bude spremno da formira bovu Vladu. Kad se to dogodi Evropska unije će biti spremna da pomogne razgovore. Rezultat će biti ono što se Srbija i Kosovo dogovore. Nije na nama da da odučujemo šta će biti konačni rezultat tih razgovora", izjavio je Borelj tokom prve posete Beogradu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je visoki predstavnik EU ponovio stav da bez rešenja u dijalogu sa Prištinom evropska perspekriva Srbije neće biti izvesna.

Vučić je ocenio da ne vidi kako će biti postignuto kompromisno rešenje, da ne planira da od toga da odustane, kao i da se Albancima mora razgovarati, jer se u suprotnom "zna šta sledi". Takođe, Vučić se obratio Borelju sa molbom sa Evropa uradi nešto što van ubičajenih pravila:

"Da u budućnosti razmotre neka rešenja koja će biti drugačija. To sam rekao i predsedniku Makronu i on je nešto i o tome govorio - da razmotre kakva su rešenja donosili posle Soluna. Ako ne možemo odmah u EU, da se vidi možemo li bar da nemamo granica sa EVropskom unijom i da nemamo granice između sebe. Jer to bi građanima mnogo značilo, to bi našoj privredi i ekonomiji značilo", istakao je Vučić.

Takođe, Vučić je rekao da o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova nije razgovorao sa Boreljom, ali da je ponovio da Srbija radi svoj posao i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Spremni smo na razgovor, ako vi nećete da tražite priznanja, mi nećemo tražiti povlačenje", naglasio je Vučić i dodao da SAD i neke zemlje EU insistiraju na tome.

Vučić je dodao da su razgovarali i o vladavini prava i da na tom polju Srbija mora "mnogo da napravi".

XS
SM
MD
LG