Linkovi

De Borgrov: Sirijskoj opoziciji potrebna pomoć


De Borgrov. Sirijski režim bi mogao da preživi uprkos brutalnoj represiji koju sprovodi.
De Borgrov. Sirijski režim bi mogao da preživi uprkos brutalnoj represiji koju sprovodi.

Ko će preovladati u Siriji - opozicija ili režim Bašara al-Asada - i da li bi moglo da dodje do internacionalizacije sirijskog konflikta?” Jedno od gorućih svetskih pitanja je, u razgovoru za naš program, razmotrio direktor Projekta za analize medjunarodnih pretnji u Centru za strateške i medjunarodne studije, Arn de Borgrov.

De Borgrov: “Na to pitanje se može odgovoriti osvrtom na istorijsku pozadinu te zemlje koja nam govori da je od 1945. kada su Francuzi napustili Siriju, pa do 1970. kada je general Hafez al-Asad, otac sadašnjeg predsednika, preuzeo vlast došlo do 21 puča ili pobune. Ako bi morao da se u ovom momentu opkladim, mislim da bi režim mogao da preživi, uprkos svojoj brutalnosti i činjenici da je pobio na hiljade svojih gradjana. Do sada je predsednik Bašar al-Asad pobio oko 8 hiljada ljudi, dok je njegov otac u februaru 1982. pobio oko 21.000 u gradu Hami. S druge strane, mi ne znamo ko sačinjava opoziciju. Tu ima izuzetno dobrih ljudi, ali i pripadnika al-Kaide, Muslimanskog bratstva, uticaja Irana i drugih frakcija, tako da sve to koči odredjeniju akciju medjunarodne zajednice.”

Glas Amerike: Neki analitičari tvrde da opozicija nije dobro organizovana niti ujedinjena?

De Borgrov: “Uzimajući u obzir brutalnost represije sirijskog režima, ne znam kako bi opozicija mogla da bude bolje organizovana ili delotvornija. Mislim da je opoziciji potrebna veća pomoć velikih sila, koje oklevaju, uzimajući u obzir i libijsko iskustvo, gde je sada vodeća vojna ličnost u Tripoliju bivši šef al-Kaide za Libiju. Jasno je da se u ovim revolucionarnim situacijama odvijaju zakulisne igre i stoga oklevanje pirlikom odlučivanja o tome kome pružiti podršku.”

Glas Amerike: Kakve su šanse da se sirijski sukob internacionalizuje?

De Borgrov: “O tome se dosta govori zbog umešanosti Irana, njegove podrške sirijskom režimu, kao i podrške Rusije i Kine. Bojim se da ne bi trebalo mnogo da ovakva situacija preraste u medjunarodni konflikt. Iran je već angažovan u Siriji i povezan je sa aktivnostima Hezbolaha u Libanu i Hamasa na palestinskim teritorijama. Pouka koju možemo da izvučemo is našeg regionalnog iskustva jeste da nema krakotoročnih angažovanja ili konflikata. Uzmite za primer naše angažovanje u Iraku i Avganistanu. Pretpostavljalo se da će ti konflikti biti okončani brzo, za nekoliko nedelja ili meseci, ali mi smo u Avganistanu već više od deset godina, a u Iraku smo bili osam.”




XS
SM
MD
LG