Linkovi

Borbeni avion SAD srušio se u Dolini smrti, povređeno 7 posetilaca


Arhiva - Mornarički borbeni avion F/A-18 Super Hornet
Arhiva - Mornarički borbeni avion F/A-18 Super Hornet

Borbeni avion Mornarice SAD srušio se u Nacionalnom parku Dolina smti, kojom prilikom je povređeno sedmoro ljudi koji su boravili na vidikovcu sa kog ljubitelji aviona posmatraju vojne pilote kako proleću kroz usek koga zovu "Kanjon Ratova zvezda", sapštili su zvaničnici.

Nakon pada crni dim uzdizao se u vazduh, rekao je Aron Kasel koji radi u porodičnom odmaralištu Panamint spring udaljenom oko 16 kolometara, koji je prvi prijavio pad dispečaru u parku.

"Samo sam video kako se podiže oblak u obliku crne pečurke", rekao je Kasel za Asošijeted pres. "Obično ne vidite obak u obliku pečurke u pustinji".

Potraga je započeta za pilotom jednoseda F/A-18 Super Hornet koji je bio na rutinskoj trening misiji, rekla je starija poručnica Lidija Bok, portparolka vazdušne baze mornarice u kalifornijskoj Centralnoj dolini.

"Status pilota je nepoznat u ovom trenutku", rekla je Bokova oko četiri sata nakon udesa.

Vojni helikopter je poslat u potragu za pilotom.

Ambulantna kola su poslata na mesto pada aviona u blizini vidikovca Fader Krouli, ali nije jasno da li je iko prevežn na dalji medicinski tretman, rekao je portparol parka Patrik Tejlor. On je rekao da je prema inicijalnim izveštajima sedam posetilaca parka zadobilo lakše povrede.

Vidikovac na oko 257 kilometara severno od Los Anđelesa popularno je mesto za fotografe i zaljubljenike u avijaciju koji posmatraju avione kako lete kroz uski kanjon.

Američki i strani vojni test piloti klisuru zvanično zovu Kanjon duge, u blizini zapadnog ulaza u park. Vojni letovi tu se odvijaju od Drugog svetskog rata.

Kanjon je dobio ime zbog mineralima bogatog tla i crvenih, sivih i ružičastih zidva koji podsećaju na rodnu planetu Luka Skajvokera, junaka SF filmskog serijala Ratovi zvezda.

Trenažni letovi su gotovo svakodnevni događaj, tokom kog avioni tutnje ispod vrhova stena kroz kanjon i prolaze toliko blizu posmatrača, da su oni u stanju da vide izraze lica pilota u avionima.

Kasel kaže da je čuo tutnjavu aviona kroz tu oblast i zatim oblak dima.

"Zaličilo je na bombu", rekao je Kasel. "Meni je to govorilo o vrlo snažnom udaru".

Avion koji je pratio letelicu koja je pala podigla se i počela da kruži, rekao je Kasel. Kaže da nije video padobran.

Avio je bio deo udarnog eskadrona VFA-151 stacioniranom u Lemuru. Eskadron je deo vazdušne grupe pridodate nosaču aviona USS Džon Si Steins.

Super Hornet je borbeni avion dvomotorac dizajniran da može da leti sa nosača aviona ili iz kopnenih baza i da izvodi misije vazdušne dominacije ili napada ciljeve na zemlji.

XS
SM
MD
LG