Linkovi

Borba za čist vazduh 5. februara u više od 20 gradova Srbije


Akcija Borba za čist vazduh najavljena je u preko 20 gradova Srbije, Foto: VOA, (ilustracija)
Akcija Borba za čist vazduh najavljena je u preko 20 gradova Srbije, Foto: VOA, (ilustracija)

Više nevladinih organizacija i udruženja građana najavili su akciju “Borba za čist vazduh” koja će se održati u više od 20 gradova u Srbiji u sredu, 5. februara zbog prekomernog zagađenja vazduha. Ovo je prvo takvo okupljanje u gradovim širom Srbije, a u Beogradu su se u dva navrata građani okupili zbog ovog problema.

Aktivista inicijative “Ne davimo Beograd”, koji su i jedni od organizatora akcije, Vladimir Radojičić, rekao je da će se skup u Beogradu održati ispred Skupštine grada u 18 časova i da će učesnici skupa “uputiti jasnu poruku da ne žele da slušaju o radnoj grupi već da žele konkretne mere”.

Radojičić je rekao da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima vazduha.

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Vladimir Radojičić, Foto: VOA
Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Vladimir Radojičić, Foto: VOA


On je naveo podatke Agencije za zaštitu životne sredine prema kojima su u Valjevu 170 dana PM10 čestice bile iznad dozvoljene granice tokom 2018. godine, u Boru 166 dana, dok je u Užicu taj broj iznosio 154 dana. U Beogradu su 132 dana PM10 čestice u vazduhu bile iznad dozvoljene granice.

Prošlo je više od tri meseca kada smo i ponovo gradu Beogradu i Vladi Srbije uputili zahtev sa konkretnim merama dugoročnim i kratkoročnim kako da se reše ove posledice zagađenja vazduha. Nikada nismo dobili odgovor”, kazao je Radojičić.

Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beograd rekao je na konferenciji da se treba fokusirati na velike zagađivače i na taj način ozbiljno i hitno doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha.

Ne treba na građane prebacivati odgovornost. Akcija na nivou cele zemlje je veoma važna jer niko ne treba da trpi zagađenje ovoliko dugo. Vlada je pre nekoliko dana usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisija, sa periodom implementacije do 2027., tako znacijana poboljsanja ocigledno možemo očekivati tek za sedam godina. Možemo otvoriti pitanje zašto je potrebno ovako dug period za implementaciju ovog plana. Manji gradovi poput Smedereva, Bora ili Valjeva u još većem problemu od Beograd zbog velikih industrijskih postrojenja. Neophodna poseban monitoring u ovim gradovima, kako bi odgovorili na potrebe i zaštitili građane u ovim gradovima“, naveo je Đurđević.

Aktivisti Lokalnog fronta Valjevo, Lokalnog fronta Kraljevo i “Crvenih Bedževa” iz Smedereva složili su se da lokalne vlasti ne preduzimaju dovoljno mera za sprečavanje zagađenosti vazduha.

Čak se u okolini postrojenja može jasno videti crvena prašina koja se skuplja na površinama. Podatke retko imamo, da bi ih dobili moramo čekati po 15 dana, a pitanje je i koliko su validni obzirom da su merne stanice pokvarene ili isključene. Smederevo uprkos tako dramatičnoj situaciji sa zagađenjem ima samo jednu mernu stanicu. Čak Svetska zdravstvena organizacija govori da je Smederevo grad sa ekstremno nepouzdanim podacima obzirom da su merači kontinuirano van funkcije, a sumnjamo i da se isključuju kad je zagađenje visoko. Ovo je zajednička borba koja nadilazi partijsku ili bilo kakvu pripadnost, isti vazduh svi udišemo“, kaže Dragan Nedeljković iz Crvenih bedževa iz Smedereva.

Prema najavi, akcije će se sprovesti u Valjevu, Smederevu, Kraljevu, Subotici, Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Užicu, Inđiji, Vlasotincima, Pančevu, Kosjeriću, Nišu, Kuli, Raškoj, Apatinu, Gornjem Milanovcu, Požarevacu i Zrenjaninu.

XS
SM
MD
LG