Linkovi

Borba protiv raka grlića materice


Rak grlića materice jedan je od vodećih uzroka smrti žena u podsaharskoj Africi.

Većina ljudi misli da su malarija, sida i porođaj vodeći uzroci smrti žena u podsaharskoj Africi. Međutim postoji još jedan ubica - rak grlića materice. Ipak, postoje jednostavan test i tehnologija koji mogu da se iskoriste za spasavanje života žena u zemljama u razvoju.

Svake godine, širom sveta, pola miliona žena dobije rak grlića materice, dok više od četvrtine miliona umre. Ogromna većina tih smrtnih slučajeva dogodi se u zemljama u razvoju.

U Burkini Faso, Udžaratu Kinda saznala je prekasno da ima rak grlića materice.

“Rekli su da ne postoji ništa što mogu da urade za mene”.

Jednostavan, jeftin test mogao je da joj spasi život. U razvijenim zemljama, većina žena može proveri da li joj preti opasnost od raka grlića materice, običnim testom u lekarskoj ordinaciji. Ako laboratorijski snimci pokažu abnormalne ćelije, žene imaju izbor: krioterapija kojom se ubijaju pre-kancerozne ćelije, tako što se zamrzne grlić, a u poodmaklim slučajevima - zračenje ili hiruruška operacija.

U zemljama u razvoju, žene nemaju taj izbor.

Stoga, u podsaharskoj Africi, žene koje su HIV pozitivne preživljavaju sidu, ali umiru od raka grlića materice. Doktor Džon Veralo je iz neprofitne zdravstvene organizacije “Džapajgo”.

“U pre-canceroznom stadijumu ne postoje simptomi. Nema bola, krvarenja, sekreta. Žena se oseća dobro. Ali tada i treba raditi test”.

“Džapajgo” pomaže da se uspostave programi u Burkini Faso i drugim zemljama, kako bi lekari, medicinske sestre i babice mogli da uoče i podvrgnu lečenju pre-kancerozne ćelije tokom samo jedne posete lekaru. Rastvor običnog sirćeta pretvara boju pre-kanceroznih ćelije u belu. Tokom iste posete, krioterapija ih ubija.

Potrebno je 10 godina ili više da bi te ćelije postale kancerogene. Pa opet, rak grlića materice je drugi po redu uzročnik smrti od raka, među ženama širom sveta.

"Procenjuje se da će se do 2030. godine, 98 odsto tih slučajeva pojaviti u zemljama u razvoju. I to je zaista nepotrebno, zato što je rak grlića materice skoro potpuno moguće sprečiti”.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da rak grlića materice najveća opasnost po javno zdravlje, a u današnje vreme, uz jeftin test, više žena može da bude provereno, a njihovi životi spaseni.

Doktor Verelo kaže da je procedura u 95 odsto slučajeva delotvorna. Kada bi testiranje i tretman postali široko dostupni, ne bi bilo potrebe da žene, kao što je Udžaratu Kinda - saznaju da je za njih prekasno.
XS
SM
MD
LG