Linkovi

Promena pola za veći prinos rakova


Rečni rakovi
Rečni rakovi

Amir Sadži, naučnik iz Izraela, pronašao je metod da se prinos rakova poveća čak za 60 odsto, zahvaljujući jednostavnoj operaciji promene pola.

Meso rečnih rakova je veoma ukusno i hranljivo, ono predstavlja biološki punovrednu hranu. Rečni rak je široko rasprostranjena vrsta, ali je poslednjih nekoliko decenija primetan pad njegove populacije.

Grupa istraživača sa izraelskog univerziteta Ben Gurion u Negevu, koristi revolucionarni metod nazvan utišavanje gena, da bi od ženke postao mužjak. Razlog je što mužjaci rastu brže i za oko 60 odsto su veći od ženki, što je veoma dobro za uzgajivače, navodi profesor, Amir Sadži, koji predvodi istraživački tim.

“Ako bi uzgajivač u Indiji, Vijetnamu ili Kini, koristio naš metod, povećao bi mu se prihod za oko 60 odsto. “

Druga prednost je - bezbednost :

“ Ne koristimo ni hemijska jedinjenja ni hormone, niti genetski modifikujemo organizam.”

Novi metod podrazumeva pažljivo ubrizgavanje molekula koji utišava gen, u telo odrasle ženke, koja se potom privremeno pretvara u mužjaka. Taj izmenjeni, transseksualni rak može da se pari sa običnim mužjacima ali će svi mladunci biti muškog pola.

Promena pola se odvija samo kod ženki rečnih rakova u koje je ubrizgan molekul za utišavanje gena i ne odražava se na nove generacije rakova. Sadži kaže da stručnjaci dnevno, mogu da ubrizgaju molekul u oko 2.000 ženki, a svaka može da proizvede hiljade jaja tokom nekoliko ciklusa.

Ova metoda se trenutno koristi za pomoć uzgajivačima u Aziji, ali kako kaže Sadži, potencijal za buduće primene u morskom i slatkovodnom uzgoju je - neograničen.

XS
SM
MD
LG