Linkovi

Ekstremistički ispadi Tamerlana Carnajeva


Braća Carnajev, osumnjičena za eksplozije na Bostonskom maratonu, dolazila su u džamiju u Kembridžu u Masačusetsu. Tamerlana optužuju za stalne svadje oko religije.

Dva brata iz Čečenije, osumnjičena za dve eksplozije na Bostonskom maratonu, dolazila su u džamiju u Kembridžu u Masačusetsu. Starijeg brata, koji je poginuo, optužuju za stalne svađe oko religije i kritikovanje nekonzervativnih muslimana. Novinarka Glasa Amerike Karolin Presuti je bila u džamiji u kojoj se molio i stariji Carnajev u Bostonu.

Fotografije su zaista šokantne. Dvojica osumnjičenih bombaša, vide se u drugom planu na mnoštvu fotografija koje su snimili gledaoci. Na jednoj čak može da se vidi ruksak u kojem policija smatra da je bio sakriven ekspres lonac sa eksplozivom.

Devetnaestogodišnji Džohar Carnajev poravlja se u bostonskoj bolnici posle okršaja sa policijom. On bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu, ako bude proglašen krivim po federalnoj optužnici za korišćenje oružja za masovno uništenje.

Njegov stariji brat, Tamerlan poginuo je u sukobu sa policijom četiri dana posle bombaških napada.

Tamerlan je petkom, povremeno i drugim danima, dolazio na molitve u džamiji u Kembridžu, nedaleko od Bostona. Nadležni u džamiji kažu da je dva puta napravio scenu, svađajući se sa propovednicima – jednom povodom obeležavanja Dana Zahvalnosti, a jednom na američki praznik Dan nezavisnosti.

Najskorija epizoda se dogodila povodom Martina Lutera Kinga, kaže Anvar Kazmi, član uprave džamije.

„Osoba koja je vodila propoved, napravila je neku vrstu poređenja između načina na koji je Martin Luter King nadahnjivao ljude i načina na koji je to činio prorok Muhamed, što izgleda da je Tamerlana pogodilo. Ustao je i počeo da se buni.“

Zvaničnici u džamiji kažu da je Tamerlan nazvao propovednika „nevernikom“ koji „truje ljudima um“. Ostali su počeli da viču na njega da napusti džamiju što je on i učinio.

Na stranici na Jutubu, za koju se tvrdi da je Tamerlanova, nalaze se snimci koji navodno propagiraju džihad, ili sveti rat.

Obojica su inače živela u Dagestanu u Rusiji, pre dolsaka u Sjedinjene Države. Roditelji im i dalje tamo imaju kuće. Američki zvaničnici kažu da je Tamerlan prošle godine posetio Dagestan. Ta sovjetska republika je stecište ekstremista koji bi hteli da uspostave islamsku državu, tako da su stanovnici naviknuti na svakodnevno nasilje. Galija Sulejmanan živi u blizini oca osumnjičenih mladića.

„Tu su stalno nekakve eksplozije, nekakvi kriminalci. Carnajeve poznajem jedino kao dobre komšije, ne znam ništa drugo.“

Anvor, muslimanski aktivista koji nije hteo da mu se vidi lice, kaže da ne shvata zbog čega braća nisu izazvala eksplozije u svojoj otadžbini rastrzanoj ratom, umesto na Bostonskom maratonu.

„Nema opravdanja u islamu, niti u radikalnom islamu, ili sufizmu, pa čak ni u šiitskom islamu, za ovo što se dogodilo u Bostonu. Nema opravdanja.“

Drugi kažu da Sjedinjene Države treba da promene taktiku da bi predupredili buduće napade. Rajan Mauro je član organizacije "Klarion", koja promoviše toleranciju i protivi se radikalnom islamu. On je govorio putem Skajpa.

„Treba da se usredsredimo na ideologiju, a manje na taktiku. A dok se sami ne izborimo sa ideologijom, sadašnji trend islamskog terorizma u svetu će da se širi.“

Američki zvaničnici i dalje pokušavaju da utvrde da li su braća Carnajev dejstvovala samostalno, ili su dobila podršku i obuku u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG