Linkovi

Bombarderi SAD leteli blizu Severne Koreje


Američki borbeni avioni izvode zajedničku vežbu sa južnokorejskim snagama (arhivska fotogorafija)
Američki borbeni avioni izvode zajedničku vežbu sa južnokorejskim snagama (arhivska fotogorafija)

Američki bombarder B-1B i borbeni avioni SAD leteli su iznad voda istočno od Severne Koreje, kako bi pokazali snagu i opseg vojnih opcija koje su na raspolaganju predsedniku Donaldu Trampu, saopštio je Pentagon.

Avioni SAD su se, od svih američkih borbenih aviona u 21.veku, najviše približili Severnoj Koreji u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Severnu od Južne Koreje, saopšteno je iz Pentagona.

“Ova misija je demonstracija rešenosti SAD I jasna poruka predsednika da ima mnogo vojnih opcija kako bi se porazio svakog ko preti”, rekla je portparolka Pentagona Dejna Vajt, I oružani program Pjongjanga nazvala “ozbiljnom pretnjom.”

“Spremni smo da upotrebimo sve vojne kapacitete kako bismo odbranili SAD I njene saveznike”, rekla je Vajt.

Ovaj let izveden je nakon rastućih napetosti između SAD I Severne Koreje, I razmene uvreda predsednika dve zemlje. Donald Tramp je Kim Džong Una nazvao “ludakom”, dok je Kim Trampa nazvao “mentalno poremećenim”.

Kim je na ranije Trampove poruke odgovorio da Severna Koreja razmatra najstroži odgovor, a ministar spoljnih poslova te zemlje je precizirao da te mere mogu da podrazumevaju I testiranje hidgogenske bombe u Pacifiku.

XS
SM
MD
LG