Linkovi

Bomba pored puta ubila zvaničnika Pakistana i 4 bezbednjaka


Ravalpindi i Bažor, Pakistan
Ravalpindi i Bažor, Pakistan

Bomba postavljena pored puta u severozapadnom Pakistanu u nedelju je ubila višeg zvaničnika vlade i najmanje četiri pripadnika njegovog obezbeđenja.

Smrtonosna eksplozija dogodila se u Bažoru, sparnom plemenskom distriktu kojim upravljaju savezne vlasti, na avganistanskoj granici.

Zvaničnici kažu da je zvaničnik Mamund poddistrikta, Favad Ali, išao ka graničnom selu u nameri da prisustvuje tradicionalnom skupu plemenskih starešina, kada je njegovo vozilo naletelo na improvizovanu eksplozivnu napravu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovo nasilje.

Antidržavni pakistanski Talibani i njihove otcepljene frakcije često preduzimaju odgovornost za napade u graničnoj oblasti ili na drugim lokacijama po Pakistanu. U vojnom nasilju ubijeno je na desetine hiljada Pakistanaca tokom proteklih godina.

Bažor se graniči sa nemirnom istočnom avganistanskom provincijom Kunar, gde su odbegli pakistanski militanti pronašli sklonište, dok su ekstremisti lojalni avganistanskom ogranku Islamske države takođe dobro ušančeni.

Pakistanski zvaničnici tvrde da su se militanti smestili na drugoj strani granice, nakon što su pobegli od bezbednosnih operacija, i da pripremaju terorističke napade protiv Pakistana iz svog avganistanskog skloništa.

Islamabad optužuje obaveštajnu agenciju u Kabulu da podržava terorističku aktivnost. Ali, avganistanske vlasti odbijaju ove optužbe i za uzvrat uoptužuju Pakistan za podržavanje vojnog nasilja na teritoriji Avganistana.

XS
SM
MD
LG