Linkovi

Napadi remete izbore u Indiji


Vojni povredjen u napadu u istočnoj indijskoj državi Bihar, 10. aprila 2014.
Vojni povredjen u napadu u istočnoj indijskoj državi Bihar, 10. aprila 2014.

Dva indijska vojnika su poginula a najmanje trojica su ranjena u eksploziji bombe za koju se sumnja da su je podmetnuli pobunjeni maoisti tokom izbora u istočnoj indijskoj državi Bihar.

Vlasti navode da je džip koji je prevozio vojnike ka jednom biralištu naleteo na nagaznu minu u okrugu Munger. Maoistički pobunjenici pozvali su birače da ne izadju na glasanje i zapretili da će izvršiti napade za vreme izbora.

Današnje glasanje označava treću fazu parlamentarnih izbora u Indiji, koji traju mesec dana kako bi se pružila prilika više od 800 miliona registrovanih birača da izadju na birališta.

Izbori su održani u prestonici Nju Delhiju, susednoj državi Harjani i delovima Utar Pradeša, kao i nekoliko regija na istoku i jugu.

Mnogi seljani vratili su se u svoje kuće prvi put od kad su, prošle godine, raseljeni zbog sukoba hinduista i muslimana u gradu Muzafarnagaru i njegovoj okolini. U sektaškom nasilju tada je poginulo više od 60 osoba a hiljade su ostale bez kuća. Većina žrtava su bili muslimani.

Hinduistička nacionalistička opoziciona partija BJP pokušava da potisne Stranku Kongresa koja je više od deset godina na vlasti, uz obećanje da će oživeti usporenu ekonomiju.

Odlazeći indijski premijer Manmohan Sing ocenio je da bi bila “katastrofa” ukoliko kandidat BJP, Narendra Modi postane novi premijer.
XS
SM
MD
LG