Linkovi

Bombaš samoubica ubio tri NATO vojnika u Avganistanu


Arhiva - Armihski general Džon Niklson, najviši komandant SAD u Avganistanu, razgovara sa novinarima 14. marta 2018 u vazdušnoj bazi Bagram severno od Kabula, Avganistan.

Misija NATO u Avganistanu "Odlučna podrška", saopštila je u nedelju da su trojica njenih vojnika ubijena kada je bombaš samoubica napao kombinovanu patrolu NATO vojnika i lokalnih snag.

Američki pripadnik oružanih snaga i dvojica vojnika Avganistanske nacionalne armije takođe su ranjena u napadu, kaže misija.

"Moje misli i molitve, zajedno sa onima iz sve 41 nacije u 'Odlučnoj podršci', sa porodicama su i prijateljima naših palih i ranjenih pripadnika vojske i sa našom ranjenom avganistanskom braćom i njihovim porodicama", rekao je armijski general SAD, Džon Niklson, koji komanduje neborbenom misijom i američim snagama u Avganistanu.

Misija "Odlučna podrška" kaže da neće saopštiti nacionalnost poginulih, dok to ne objave relevantne nacionalne vlasti.

"Njihova žrtva će trajati i u našim srcima, i u istoriji, i dalje ojačati našu rešenost", rekao je Niklson.

NATO misija nije saopštila gde se napad dogodio. Samo nekoliko sati pre saopštenja NATO-a, Taliani su saopštili da su izveli "taktičku eksploziju" protiv američkog vojnog konvoja u Parvan provinciji, oko 60 kilometara severno od avganistanskog glavnog grada Kabula.

Portparol talibana, Zabihulah Muđahid, tvrdi da je u napadu ubijeno ili ranjeno osam vojnika SAD, mada su tvrdnje pobunjenika često preuveličane.

U međuvremenu, Islamska država preuzela je odgovornost za napad vatrenim oružjem i bombaša samoubice na šiitsku džamiju u istočnoj avganistanskoj provinciji Paktia.

Policija i bolnički zvaničnici saopštili su da je u napadu u glavnom gradu provincije, Gardezu, ubijeno 35 vernika i ranjeno više od 90.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG