Linkovi

Bombaš samoubica u južnom Avganistanu ubio najmanje 20 ljudi


Pripadnici avganistanskih bezbednosnih snaga u blizini mesta napdada u Džalalabadu, Avganistan, 18. septembra 2019.
Pripadnici avganistanskih bezbednosnih snaga u blizini mesta napdada u Džalalabadu, Avganistan, 18. septembra 2019.

Snažna ekslozija kamiona bombe u četvrtak rano ujutro razorila je bolnicu u južnom Avganistanu, usmrtivši najmanje 20 ljudi i ranivši više od 90 drugih, saopštili su zvaničnici.

Talibani su preuzeli ogovornost za napad u kome je uništen deo bolnice u Kalatu, glavom gradu južne pokrajine Zabul, a flota ambulantnih kola ostavljena razbijena i onesposobljena.

Građani, od kojih su mnogi došli u posetu svojim bolesnim članovima porodice, korisitli su čaršave i ćebad da prenesu povređene u uništenu zgrdu, dok su vlasti poslale hitne službe da najgore povređene prevezu u bolnice u obližnji Kandahar.

U prvim trenucima posle eksplozije, kružili su kontradiktorni podaci o broju ubijenih i ranjenih. Portparol pokrajinskog guvernera, Gul Islam Sejal, rekao je da je ubijeno 12 ljudi, ali da vlasti na mestu napada pretražuju ruševine. Ata Jan Hagbajan, čelnik pokrajinskog saveta, rekao je da je broj ubijenih 20.

Talibani, koji izvode gotovo svakodnevne napade otkako su mirnovi pregovori sa SAD propali ranije ovog meseca, kažu da je cilj bilo obližnje sedište vladine obaveštajne službe.

Hagbajan kaže da je zid na zgradi Nacionalne bezbednosne službe (NDS) oštećen. Nije rekao da li neko od osoblja te službe među povređenima.

XS
SM
MD
LG