Linkovi

Džon Bolton: Opasne posledice Vikiliksa


Džon Bolton: Opasne posledice Vikiliksa

O posledicama objavljivanja tajnih diplomatskih depeša od strane vebsajta Vikiliks, američkoj politici prema Iranu, kao i mogućnosti učešća u trci za predsednički položaj, razgovaramo sa bivšim ambasadorom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, a sada analitičarem u vašingtonskom institutu “Amerikan Enterprajz”, Džonom Boltonom:

“Mislim da je objavljivanje tajnih dokumenata na vebsajtu Vikiliks imalo negativnih posledica, što se posebno odnosi na vojnu dokumentaciju u pogledu Iraka i Avganistana. Političari u tim zemljama, koji saradjuju sa SAD i saveznicima, stavljeni su u riskantnu situaciju, a naši neprijatelji širom sveta saznali su dosta o tome kako naše vojne snage operišu, planiraju i razvijaju svoju strategiju. Što se tiče američke diplomatije, posledice su takodje negativne, uglavnom zbog toga što efikasna diplomatija zahteva poverenje i bezbednost, drugim rečima, da američke diplomate budu u stanju da očuvaju tajna dokumenta tajnim.

Ukoliko strane diplomate ili opozicioni lideri, disidenti, zagovornici ljudskih prava u autokratskim zemljama ne budu uvereni da će tajne informacije pružene američkim diplomatama ostati tajne, oni te informacije neće razmenjivati. Ovakva situacija se ipak može ispraviti tokom vremena, ali SAD moraju da učine brojne stvari da bi sprečile takve incidente u budućnosti. Potrebno je takodje preduzeti odgovarajuće korake protiv onih koji su obelodanili takvu tajnu korespodenciju”, navodi Bolton.

Na pitanje o efektima obelodanjenih informacija o širokoj podršci oštrijoj američkoj politici prema Iranu medju saveznicima, uključujuci i arapske zemlje, poput Saudijske Arabije, Bolton kaže:

“Moram da kažem da me glasovi arapskih zemalja koji kažu da ne žele da se Iran domogne nuklearnog oruža i da bi podržale američku vojnu akciju protiv Teherna uopšte ne iznenadjuju. To slušam već godinama arapske lidere, koji ne žele da se Iran domogne nuklearnog oružja, kao što to ne žele in SAD ni Izrael niti Evropa. Ali, javno objavljivanje ovih dokumenata pokazuje koliko je štetna delatnost Vikiliksa.

Sada će arapski lideri morati da budu daleko pažljiviji i više proračunati u svojim razgovorima ili korespondenciji sa nama. Medjutim, fundamentalna realnost je da ukoliko bi SAD ili Izrael napali iranski nuklearni program - neće doći do haosa na Bliskom istoku, pošto će druge zemlje da shvate da to nije napad na Islam, već mera da se spreče radikalni elementi u Iranu, koji žele da proizvedu nuklearno oružje.”

Bolton je nedavno odbio da isključi mogućnost svog učešća u trci za predsednički položaj 2012. godine. Zamoljen da prokomentariše razloge svoje eventualne odluke u tom smislu, on kaže:

“Ozbiljno razmatram mogućnost da udjem u predsedničku trku 2012. godine. To je neobična odluka, pošto ja ranije nisam učestvovao u trci za bilo kakav politički položaj. Medjutim, veoma sam zabrinut da sadašnja administracija ne obraća dovoljno pažnje spoljnoj i bezbednosnoj politici. Ne verujem da je kompetentno vodila politiku u tom domenu protekle dve godine i brine me da će tempo i veličina izazova naredne dve godine biti još veći i da je stoga važno da imamo sveobuhvatnu nacionalnu debatu o spoljnoj i bezbednosnoj politici 2012. godine.

Iz tog razloga razgovaram sa ljudima koji su ranije učestvovali u nacionalnim trkama, sa političarima iz stranke “Čajanka” i sa članlovima Kongresa i ekspertima. Očekujem da donesem odluku posle nove godine. To će biti velika odluka za mena. Mislim da je trka za predsedničkog kandidata Republikanske stranke potpuno otvorena i mislim da predsednik Obama može da bude poražen 2012. Takodje, smatram da je važno da za predsednika imamo osobu koja na vrhu dnevnog reda ima bezbednost SAD i saveznika i da je važno da takav predsednik bude u Beloj kući”, zaključuje Bolton.
XS
SM
MD
LG