Linkovi

Bolsonaro u bolnici u SAD, uhapšeno 1.500 njegovih pristalica


Stotine Bolsonarovih pristalica tokom nereda u nedelju, 8. januara
Stotine Bolsonarovih pristalica tokom nereda u nedelju, 8. januara

BRAZILIJA - Bivši brazilski predsednik, desničar Žair Bolsonaro primljen je u bolnicu na Floridi u ponedeljak zbog bolova u stomaku, dok je 1.500 njegovih pristalica uhapšeno u Braziliji nakon upada u predsedničku palatu, Kongres i Vrhovni sud. Bolsonaro je negirao da je podsticao svoje pristalice i rekao da su izgrednici „prešli granicu“.

Predsednik Luiz Ignasio Lula da Silva, levičar koji je preuzeo dužnost 1. januara nakon pobede nad Bolsonarom na oktobarskim izborima, obećao je da će odgovorne izvesti pred lice pravde. Optužio je nasilnike da pokušavaju da uruše demokratiju i upitao zašto vojska nije obeshrabrila pozive na državni udar.

Bolsonarove pristalice upale su u nedelju u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu, razbijajući prozore, nameštaj i umetnička dela. Bolsonaro je nekoliko dana pre isteka mandata 1. januara otputovao u SAD, a u ponedeljak je primljen u bolnicu u Orlndu žaleći se na bol u stomaku zbog uboda nožem koji je zadobio u kampanji 2018.

U intervjuu za CNN Brazil, Bolsonaro je rekao da je planirao da ostane u SAD do kraja januara, ali da sada planira da se vrati u Brazil ranije kako bi posetio svoje lekare.

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro, decembar 2022.
Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro, decembar 2022.

O Bolsonaru se vodi nekoliko istraga pred Vrhovnim sudom u Brazilu, pa je i boravak u SAD gde je putovao sa diplomatskom vizom, pod znakom pitanja.

Hoakin Kastro, demokratski poslanik u američkom Kongresu, rekao je za CNN da SAD ne bi trebalo da daju utočište „autoritarnom lideru koji je inspirisao domaći terorizam“ i da bi trebalo da pošalju Bolsonara nazad u Brazil.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da osoba koja je ušla sa vizom za strane zvaničnike mora da napusti zemlju u roku od 30 dana ili da podnese zahtev za promenu imigracionog statusa ako se više ne bavi službenim poslom.

Vojska pokušava ponovo da uspostavi red u brazilskoj prestonici, pa je demontirala kamp Bolsoranovih pristalica iz kojeg su i krenuli u napad na zgrade institucija.

Lula, koji se vratio na posao u opljačkanoj predsedničkoj palati, sastao se sa ministrom odbrane i komandantima oružanih snaga kako bi razgovarali o neredima koji podsećaju na nerede u Kongresu koje su 6. januara 2021. izazvale pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Lula je kritikovao brazilsku vojsku jer je tolerisala demonstracije pred vratima svojih kasarni.

"Ljudi su otvoreno pozivali na državni udar, a ništa nije urađeno. Nijedan general nije ni prstom mrdnuo da im kaže da to ne mogu da urade", rekao je 77-godišnji predsednik. Optužio je neke snage bezbednosti za saučestvovanje u neredima.

Američki predsednik Džo Bajden pridružio se drugim svetskim liderima u osudi nereda i nazvao ih „nečuvenim“. U telefonskom razgovoru, Bajden je pozvao Lulu da poseti Vašington početkom februara, navodi se u saopštenju Bele kuće.

XS
SM
MD
LG