Linkovi

Bolja situacija u Kaliforniji, dozvoljen i povratak kućama


Hiljadama stanovnika Kalifornije, koji su bili primorani da zbog požara napuste svoje domove, sada je dozvoljeno da se vrate. Vatrogasci su uspeli da suzbiju deo vatrene stihije koja je uništila brojne kuće i radnje.

Portparol kalifornijskog Sekreterijata za šumarstvo i zaštitu od požara rekao je novinarima da je između 50 i 60 odsto požara pod kontrolom. Broj onih kojima je naložena evakuacija pao je sa 100 na 75 hiljada.

"Sa naletima vetra, plamen se dizao kao cunami, kao da su letele vatrene kugle… vetrovi su bili strašno, strašno jaki", opisuju stanovnici okruga Napa, u severnom delu Kalifornije.

"Svi moji prijatelji koji žive ovde ili u okolini, a živimo ovde već 29 godina, sada su beskućnici. Niko od njih nema gde da ode. Jedan naš prijatelja, koji je živeo tu na kraju ulice, ima 98, a njegova supruga 92. Živeli su tu 60 godina, a sada su beskućnici."

Međutim, vatrogasci širom Kalifornije još uvek bore sa vatrenom stihijom. Do subote je broj nastradalih bio najmanje 40, dok požari i dalje bukte na najmanje 16 lokacija. Samo na jednom delu, na površini od 160 kvadratnih kilometara, uništeno je 5700 domova i biznisa.

U gašenju požara učestvuje više od 9 hiljada lokalnih vatrogasaca I volontera.

XS
SM
MD
LG