Linkovi

Bojanić podneo prigovor na regularnost izbora u Crnoj Gori


Predsjednički kandidat nekoliko vodećih opozicionih grupacija na tek završenim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, Mladen Bojanić, podnio je Državnoj izbornoj komisiji prigovor na regularnost nedjeljnog glasanja koje je okončano pobjedom Mila Đukanovića u prvom izbornom krugu, prenijeli su crnogorski mediji.

Bojanić, koji je u nedjelju osvojio 33,3 odsto glasova, u Prigovoru na regularnost izbornog procesa i rad DIK-a je naveo da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Prema navodima Bojanićevog prigovora, prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, predsjednički kandidat ne može koristiti objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje.

On je takođe ukazao da, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika za predstavljanje izbornih lista, ne može se koristiti imovina državnih organa, javnih preduzeća, javnih ustanova i fondova, jedinica lokalne samouprave, kao ni kompanija u kojima država ima vlasnički udio.

"Javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti", naveo je kandidat Demokrata, Ujedinjene reformske akcije i proruskog Demokratskog fronta na nedavnim izborima za šefa crnogorske države.

56. ekonomista je istakao da je zakonom naročito zabranjeno da policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost učestvuju u izbornoj kampanji na bilo koji način.

"Kroz nepoštovanje navedenih normi i duha zakona koji regulišu izborno zakonodavstvo, kandidat Milo Đukanović u bitnom je onemogućio slobodno izražavanje volje građana, time uskratio njihovo suvereno pravo na slobodu izbora i onemogućio funkcionalnost ustavne norme da se može priznati samo vlast koja je proizašla iz slobodno izražene volje građana", rekao je Bojanić.

On je, pored toga, ocijenio i da je DIK u kontinuitetu zanemarivala svoje nadležnosti i omogućila Đukanoviću da "kroz sistemsku zloupotrebu državnih resursa na svim nivoima ostvari nenadoknadivu institucionalnu prednost i time sruši ustavne i zakonske principe".

"Za sve navedeno postoje nesporni dokazi, koji vode zaključku da se ovi izbori ne mogu priznati i da isti moraju biti poništeni i ponovljeni u cilju zaštite jednog od nosećih ustavnih načela suvereniteta građana, kao i zakonskih normi vezanih za karakter, slobodu i zakonitost izbornog procesa", zaključio je Bojanić, koji je u prigovoru naveo i konkretne primjere za svoje tvrdnje, za koje kaže da su jasni, precizni i nedvosmisleni.

Kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, osvojio je 54 odsto glasova na nedjeljnim izborima, a međunarodni posmatrači poručili da su u izbornom procesu ispoštovane osnovne slobode, ali i da je dugogodišnji crnogorski premijer i predsjednik imao institucionalnu prednost u odnosu na svoje kandidate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG