Linkovi

Bojana se ponovo uliva u more


Ada Bojana (rtcg.me)

Zbog vremenskih neprilika i slabijeg dotoka vode iz Drima, te nebrige nadležnih, desno ušće Ade Bojane u more, ovih je dana prvi put zatvoreno i zatrpano, u više od sto godina postojanja ovog ostrva u blizini Ulcinja

Ako biste bilo kojeg stanovnika Crne Gore pitali koje je to mjesto, od brojnih turističkih atrakcija Crne Gore zaslužilo epitet “raj na zemlji”, nesporno je da bi svi, bez izuzetka rekli da je to Ada Bojana.

Trebalo je da prođe period od 1882.godine kada je ovo ostrvce nastalo, do ovih dana, da desno ušće Ade Bojane prestane da postoji, da se dvije obale rijeke sastave, a ostrvo na kratko postane poluostrvo.

Od jutros, na Adi su bageri koji čine sve da otvore zatrpano ušća Bojane, kako bi se rijeka normalno, kao i do sada, ulivala u Jadransko more. Završetak radova očekuje se u naredna dva dana, saopšteno je iz Morskog dobra.

Nakon nepotrebnog višemjesečnog zatvaranja očiju pred ogromnim problemom koji je prije dva dana prerastao u ekološki i turistički incident, Uprava za vode bager je poslala tek danas, kako bi probila zatvoreni desni rukavac Bojane.

Akcija je dogovorena juče u Opštini Ulcinj na sastanku kome su osim čelnika najjužnijeg grada prisustvovali i predstavnici Uprave za vode i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Nakon sastanka, u odvojenim saopštenjima i izjavama za medije, predstavnici Opštine i Morskog dobra ustvrdili su da oni nijesu nadležni za problem na rijeci Bojani.

Zapadni rukavac Bojane zatvoren je prije dva dana usljed slabijeg dotoka vode iz Drima, vremenskih neprilika ali i nebrige državnih i opštinskih institucija, kažu stručnjaci. To se katastrofalno reflektovalo na širinu i dubinu ušća što može imati kobne posljedice po cijeli ekosistem regiona i Evrope.

Zaustavljen je tok rijeke, a to područje ovih dana je bilo poput močvare u koju se iz obližnjih više od 570 montažnih kućica i restorana izliva kanalizacija i ostali otpad.

Ovaj problem je aktuelan već mnogo godina, a iz Uprave za vode su još 2010. godine napravili projekat regulacije rijeke Bojane u zoni ušća. Angažovali su firmu iz Beograda, a stručni konsultant bio je poznati profesor Sava Petković. Tender za izvođenje radova raspisan je 2015. godine, ali se niko nije javio.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreni su radovi za produbljavanje rukavca, a nakon toga struka i nauka će pokazati šta je najbolje dalje da se radi.

Ostaje nada da će se iz cjelokupnog slučaja nešto naučiti i ubuduće mnogo bolje odnositi prema ovom biseru prirode i crnogorskog turizma.

Stručnjaci su saglasni da je ovo je ozbiljno političko, državno, stručno i pravno pitanje, koje ukazuje na to da se nije pratilo stanje i promjene, onako kako to struka nalaže.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG