Linkovi

Jovanovski: Ne opterećujem se rang-listom


Jovanovski: Ne opterećujem se rang-listom
Jovanovski: Ne opterećujem se rang-listom

Mlada srpska teniserka za "Glas Amerike" kaže da mora da popravi servis, i nada se uspešnoj sezoni na betonu u SAD

Malo je onih koji se ne bi složili da je poslednjih godina tenis preuzeo primat kao sport broj jedan u Srbiji. Novak Đoković je posle Vimbldona zauzeo prvo mesto na svetskoj rang-listi, koje su u konkurenciji teniserki ne tako davno držale Ana Ivanović i Jelena Janković. Trojica Srba su među 25 najboljih u singlu, Nenad Zimonjić i dalje jedan od najboljih dubl igrača sveta, a kod teniserki polako se u sam svetski vrh probija i 19-godišnja Bojana Jovanovski, koja ove nedelje učestvuje na turniru u Koledž parku, veoma blizu američke prestonice Vašingtona.

Na početku američke sezone na tvrdim podlogama, koja će kulminirati krajem avgusta i početkom septembra na Ju Es Openu u Njujorku, Bojana Jovanovski je pokazala da ženski tenis u Srbiji, pored odlične sadašnjosti ima i veoma perspektivnu budućnost.

„Mislim da cela moja karijera uopšte ide jednim dobrim putem, onako ... svake godine pomalo napredujem i pomalo se spuštam na rang-listi, a nadam se da će tako i ostati, da će tako biti“.

Bojana se nada uspehu na ovogodišnjem Ju Es Openu. Svesna da mnogo toga zavisi od forme, ali i žreba, naglašava da ne brani poene u Njujorku, koji očekuje u veoma pozitivnom duhu. Kako kaže, važno joj je da popravi trenutni plasman na svetskoj rang-listi (56. mesto) kako na najvećim turnirima ne bi morala da igra kvalifikacije

„Naravno, volela bih da budem što bolja na WTA rang-listi, ali se u principu ne opterećujem time, igram najbolje što mogu, treniram isto kao i do sada, i mislim da će rezultati doći“.

Na pitanje šta mora da popravi u svojoj igri, Bojana odgovara kretanje i pre svega servis.

Na turniru u Koledž Parku
Na turniru u Koledž Parku

„Mislim da sam dosta mečeva izgubila zbog servisa, tako da sada u ovom periodu dosta vežbam i trudiću se naravno da ga popravim što više. Mada, ja još i dosta dobro serviram na treninzima, ali mi je problem da to prebacim na meč, tako da će trebati malo više vremena“.

Za razliku od pre desetak godina, na teniskim turnirima širom sveta sve je više srpskih ljubitelja tenisa, koji prate uspehe Novaka Đokovića i svih drugih tenisera i teniserki iz Srbije.

„To je super, stvarno je divno viđati na turnirima naše igrače i biti uopšte u tom ... kao timu, to je stvarno veliki uspeh, za malu državu kao što je Srbija, da ima tako dobre igrače. Naravno da je super, pogotovo za mene, kao mladu igračicu, oni su mi velika podrška i uzor“.

Bojana je početkom godine imala najveće zasluge zato što je Federejšn kup selekcija Srbije uprkos izostanku Ane Ivanović i Jelene Janković ostala u Svetskoj grupi. Protiv Kanade u Novom Sadu, 19-godišnja Beograđanka osvojila je sva tri poena neophodna za pobedu – dva u singu i jedan u dublu sa Aleksandrom Krunić.

„To je jedno veliko iskustvo za mene, prvi put sam se susrela s nečim novim, bio je jako veliki pritisak na meni u tom meču protiv Kanade, ali drago mije da sam uspela da dobijem te mečeve, i da ostanemo u grupi. Stvarno veliko iskustvo za mene, uopšte i za naredne singl mečeve. Nešto predivno. Jako lep osećaj igrati za svoju zemlju i dobiti tako važne mečeve“.

Sledeći cilj – osvojiti Federejšn kup. Bojana kaže da Srbija ima super tim, i obećava da će devojke dati sve od sebe da ponove uspeh muških kolega ostvaren u Dejvis kupu prošle godine.

XS
SM
MD
LG