Linkovi

Trodnevno primirje na izmaku


Palestinac u improvizovanom skloništu pored ruševina svoje kuće, za koju očevici kažu da je uništena u izraelskoj ofanzivi u Han Junisu 13. avgusta 2014.
Palestinac u improvizovanom skloništu pored ruševina svoje kuće, za koju očevici kažu da je uništena u izraelskoj ofanzivi u Han Junisu 13. avgusta 2014.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je da su pregovori "u veoma osetljivoj fazi", ali još nema javnih nagoveštaja da su dve strane blizu dogovora.

Trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze ističe u ponoć po lokalnom vremenu, a još nema nikakvih vesti iz Kaira, gde izraelski i palestinski pregovarači treći dan pokušavaju da postignu dogovor o dugoročnom primirju kako bi se okončao sukob koji traje već pet nedelja.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je da su pregovori "u veoma osetljivoj fazi", ali još nema javnih nagoveštaja da su dve strane blizu dogovora. Palestinski zvaničnici tvrde da je Izrael ponudio da popisti blokadu na dva od šest graničnih prelaza s Gazom, ali da oni traže veću slobodu na granicama, baš kao i otvaranje luke i aerodroma u Gazi. Egipatski posrednici predložili su da se razgovori o otvaranju luke i aerodroma pomere za mesec dana pošto na snagu stupi dugoročni prekid vatre.

Pregovori su indirektni, odnosno egipatski posrednici razgovoraju sa svakom stranom posebno i prprenose im predloge druge strane, zato što je Hamas deo palestinske delegacije, a Izrael ekstremističku grupu smatra teroristima i odbija da pregovara s njima licem u lice.

Bela kuća saopštila je da je predsednik Baraka Obama, koji provodi odmor na severositoku SAD, telefonom razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ali nije navela nikakave detalje razgovora. Ukoliko dogovor ne bude postignut, po svemu sudeći doći će do nastavka konflikta u kojem je od 8. jula stradalo više od 2.000 ljudi, uglavnom palestinskih civila.

XS
SM
MD
LG