Linkovi

Bez izgleda za primirje Hamasa i Izraela


Posledice izraelskog vazdušnog udara u Gaza Sitiju, 10. jula 2014.
Posledice izraelskog vazdušnog udara u Gaza Sitiju, 10. jula 2014.

Obe strane se medjusobno optužuju za provociranje konflikta a nijedna strana u ovom trenutku nije spremna da ustukne.

Hamas je u četvrtak objavio video snimak na kojem se vidi ispaljivanje raketa iz Gaze prema Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima.Izraelska vojska takodje je objavila snimak na kojem se vide vazdušni udari i uništenje raketnih bacača i tunela u severnoj Gazi. Izraelci su izvršili stotine napada na mete Hamasa. Broj palestinskih žrtava, uključujući žene i decu, raste. Nijedan Izraelac nije teže povredjen.

Izrael poručuje da Hamas prvo mora da prestane sa raketnom paljbom iz Gaze, da bi Izraelci pristali na primirje. Mark Regev je portparol izraelskog premijera.

"Radili smo na de-eskalaciji, poruke su poslate, rekli smo Hamasu da zaustavi raketnu vatru. Ali oni su nastavili i mi sada reagujemo. Izraelske odbrambene snage rade na tome da obezbede situaciju u kojoj gradjani Izraela više neće morati da žive u strahu.”

Eskalaciju nasilja podstakle su otmice i ubistva troje izraelskih studenata i palestinskog tinejdžera. Palestinski lideri kažu da takodje postoji sve veća frustracija zbog izraelske okupacije palestinskih teritorija i nedovoljno napretka u postizanju političkog rešenja.

Maen Areikat je glavni predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u SAD.

“To je vlada koja nema političku agendu. Nema politički plan da postigne mir sa palestinskim narodom. Svaki član koalicije se takmiči protiv drugog člana. Svi pokušavaju da nadmaše jedni druge kada je reč o unutrašnjepolitičkim ciljevima a Palestinci plaćaju cenu.”

Predsednik Obama pozvao je obe strane na uzdržanost, medjutim, analitičar Stiv Mekinerni iz Projekta za bliskoistočnu demokratiju, smatra da SAD ne mogu da urade mnogo toga da bi se okončao konflikt.

“Sjedinjene Države imaju snažan odnos sa Izraelom ali nedostatak veza i uticaja na drugoj strani je veoma ograničavajući, tako da je malo verovatno da SAD imaju dovoljno uticaja da mogu da izdejstvuju prekid vatre."

Nijedna strana ne pokazuje nameru da zaustavi najteže sukobe od osmodnevne bitke, vodjene krajem 2012. Medjutim, Izrael se uzdržao od kopnene invazije koja bi mogla da dovede do još većih žrtava na obe strane.

XS
SM
MD
LG