Linkovi

Napad iz Jemena na američki vojni brod i nekoliko trgovačkih u Crvenom moru


Arhiva - USS Korni u Sredozemnom moru, na fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, 23. oktobra 2018.
Arhiva - USS Korni u Sredozemnom moru, na fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, 23. oktobra 2018.

Huti pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, lansirali su naoružane bespilotne letelice i rakete u petočasovnom napadu na američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova u Crvenom moru, saopštio je Pentagon u nedelju, pri čemu je najmanje jedna raketa pogodila teretni brod pod zastavom Bahama.

"Snage Huti su rano jutros napale više komercijalnih plovila u Crvenom moru", saopštio je američki Sekretarijat za odbranu. "Ju-es-es Korni (USS Carney) je pružio pomoć u nekim okolnostima i oborio dronove Huta snaga koji su se kretali u njegovom pravcu".

Navodi se da je razarač naoružan vođenim raketama Korni oborio dve bespilotne letelice, što bi moglo da predstavlja dalju eskalaciju u nizu pomorskih napada na Bliskom istoku koji su povezani sa skoro dvomesečnim ratom Izraela i Hamasa. Američki brod nije oštećen u incidentu.

SAD su poslednjih nedelja oborile nekoliko dronova koji su krenuli ka Izraelu koji su lansirani iz Jemena, a u napadu u nedelju, Pentagon je saopštio da je odgovorio na poziv u pomoć broda "Juniti Eksplorer" (Unity Explorer), koji je javio da je napadnut raketnom vatrom.

Portparol vojske Huti, brigadni general Jahja Sari je preuzeo odgovornost za napade, rekavši da su pobunjenici pogodili jedno plovilo projektilom, a drugo dronom dok su bili u moreuzu Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom.

"Jemenske oružane snage nastavljaju da sprečavaju izraelske brodove da plove Crvenim morem [i Adenskim zalivom] sve dok ne prestane izraelska agresija protiv naše nepokolebljive braće u Pojasu Gaze", rekao je Sari. "Oružane snage Jemena obnavljaju upozorenje svim izraelskim brodovima ili onima povezanim sa Izraelcima da će postati legitimna meta ako prekrše ono što je navedeno u ovoj izjavi".

Sari je takođe identifikovao prvi pogođeni brod kao "Juniti eksplorer", koji je u vlasništvu britanske firme u kojoj je Dan David Ungar, koji živi u Izraelu, jedan od oficira. Portparol Huta je rekao da je drugi pogođen bio kontejnerski brod pod zastavom Paname pod nazivom Broj 9 (Number 9), koji je povezan sa "Bernard šatl šipmenadžmentom" (Bernhard Schulte Shipmanagement).

Izraelski mediji su identifikovali Ungara kao sina izraelskog milijardera Abrahama (Ramija) Ungara.

Više od meseca dana, milicije koje podržava Iran sprovode napade dronovima i raketama na 2.500 američkih vojnika sa sedištem u Iraku i 900 vojnika u Siriji.

XS
SM
MD
LG