Linkovi

Izrael izvodi vazdušne napade širom Gaze, UNICEF upozorava da je broj ubijene dece bez presedana


Deca u ruševinama kuće u Rafi na jugu Pojasa Gaze, 24. decembar 2023. (foto: AFP/SAID KHATIB)
Deca u ruševinama kuće u Rafi na jugu Pojasa Gaze, 24. decembar 2023. (foto: AFP/SAID KHATIB)

Izraelski tenkovi ušli su u četvrtak u jedan grad u centralnom delu Pojasa Gaze nakon višednevnog žestokog bombardovanja zbog kojeg su desetine hiljada već raseljenih Palestinaca ponovo primorane da beže.

Izraelska vojska je ranije saopštila da su njihove snage izvele napad u četvrtak na Zapadnoj obali ciljajući ljude za koje tvrde da su pomogli u finansiranju ekstremističkog pokreta Hamas, dok je u Pojasu Gaze IDF nastavio sa vazdušnim napadima i kopnenim operacijama. Desetine hiljada već raseljenih Palestinaca su ponovo primorane da beže.

U saopštenju IDF-a navodi se da su u operaciji na Zapadnoj obali uhapsili 21 osobu i zaplenili desetine miliona u izraelskoj valuti (jedan šekel vredi oko 0,3 dolara).

Izraelske snage su takođe izvele vazdušni napad u Dženinu, a kopnene trupe su pucale na Palestince kao odgovor na, kako je vojska saopštila, vatru koju su oni otvorili na izraelske trupe. Troje Palestinaca stradalo je u izraelskom raketnom napadu na jednu kuću u kampu Magazi u centralnoj Gazi, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Dalje na jugu, izraelske snage pogodile su područje oko bolnice u centru Kan Junisa, glavnog južnog grada u Gazi. U jednom od najsmrtonosnijih izraelskih vazdušnih napada, 20 Palestinaca je ubijeno a 55 ranjeno u Rafi, blizu južne granice sa Egiptom, saopštio je portparol ministarstva zdravlja u Gazi. U bombardovanoj zgradi su bili raseljeni civili, preneli su lekari i stanovnici.

Palestinske zdravstvene vlasti saopštile su ranije da je 210 osoba poginulo u izraelskim napadima protekla 24 sata, čime je broj palestinskih žrtava porastao na 21.320 - što je gotovo jedan odsto stanovništva u Gazi. Strahuje se da su hiljade ispod ruševina.

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je u četvrtak izveštaj u kojem se navodi da se situacija sa ljudskim pravima na Zapadnoj obali "brzo pogoršala" od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je potvrdila 300 smrtnih slučajeva Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, pri čemu su izraelske snage ubile 291 Palestinca, osam su usmrtili izraelski doseljenici, dok se za jednu žrtvu se ne zna da li ju je ubio IDF ili doseljenici.

UNICEF: Broj ubijene dece bez presedana

Direktorka UNICEF-a za Bliski istok i sever Afrike Adel Kodr rekla je da je ove godine stradao rekordan broj dece na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalim.

"U proteklih 12 nedelja ubijeno je 83-je dece, dvostruko više nego u celoj 2022. godini. Više od 576 je povređeno, a ima i dece koja su zatočena. Takođe, i pristup i kretanje na Zapadnoj obali su veoma ograničeni", navele je Kodr u saopštenju.

"Mnoga deca kažu da je strah postao deo njihovog svakodnevnog života. Boje se da izađu napolje, da idu u školu ili da se igraju. Dok svet gleda užas u Pojasu Gaze, deca na Zapadnoj obali žive svoju noćnu moru", upozorava UNICEF.

Kodr je navela da sve zaraćene strane moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaštite decu od nasilja, i njihovo osnovno pravo na život.

"Patnja dece na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu ne sme da padne u pozadinu ovog sukoba, jer je njegov deo", zaključuje se u saopštenju.

Palestinci beže od izraelske kopnene ofanzije, u Kan Junisu, Pojas Gaze, 27. decembra 2023.
Palestinci beže od izraelske kopnene ofanzije, u Kan Junisu, Pojas Gaze, 27. decembra 2023.

Svetska zdravstvena organizacija je takođe saopštila da su njihovi timovi preduzeli "misije visokog rizika da isporuče zalihe, sa partnerima, bolnicama u severnoj i južnoj Gazi".

"Danas ponavljam poziv međunarodnoj zajednici da preduzme hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti sa kojom se suočava stanovništvo Gaze i ugrožavanja sposobnosti humanitarnih radnika da pomognu ljudima sa strašnim povredama, akutnom glađu i koji su u velikom riziku od bolesti", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Dok je Izrael i dalje fokusiran na kampanju za eliminaciju Hamasa, kojeg su SAD i drugi proglasili terorističkom organizacijom, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da radi na održivom prekidu vatre uz pomoć regionalnih i međunarodnih partnera.

Pripadnici Hamasa su 7. oktobra prešli granicu sa Izraelom i napali izraelske zajednice na jugu zemlje, ubivši oko 1.200 ljudi, navodi Izrael. Hamas je takođe zarobio oko 240 talaca, od kojih 129 ostaje u Gazi.

110 je oslobođeno tokom kratkog primirja krajem novembra, a još 23 je proglašeno mrtvim, saopštio je u četvrtak portparol izraelske vlade. Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je Hamas 7. oktobra ubio Amerikanku Džudit Vajnstin, za koju je se vjerovalo da su je oteli ekstremisti. Njen suprug Gadi Hagai je ubijen istog dana, rekao je Bajden prošle nedelje.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će slomiti Hamas i pokrenuo je vazdušni, kopneni i pomorski napad na Gazu.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG