Linkovi

Blinken doputovao u Izrael nakon razgovora sa arapskim liderima


Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozdravlja po sletanju u Abu Dabi, tokom svog nedelju dana dugog putovanja koje ima za cilj smirivanje tenzija širom Bliskog istoka, u Ujedinenim Arapskim Emiratima, 7. januara 2023.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozdravlja po sletanju u Abu Dabi, tokom svog nedelju dana dugog putovanja koje ima za cilj smirivanje tenzija širom Bliskog istoka, u Ujedinenim Arapskim Emiratima, 7. januara 2023.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u ponedeljak veče u Tel Aviv gde će sa izraelskim zvaničnicima razgovarati o ratu u Gazi.

Prethodno je nakon sastanka sa liderima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao da su zemlje u regionu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Izraelom, ali da će za to biti potreban jasan put do palestinske države.

"Postoji jasan interes u regionu za to, ali to će zahtevati okončanje konflikta u Gazi i praktični put to palestinske države", rekao je Blinken.

Blinken je nakon susreta sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom novinarima rekao da su razgovarali o budućnosti regiona i da je postojala široka saglasnost o nekoliko ciljeva.

To obuhvata ujedinjenje Zapadne Obale i Gaze pod palestinskom upravom, te potrebu da region radi na normalizaciji odnosa, a ne da se kreće ka podelama ili konfliktu.

"Da bi se to dogodilo, potrebno je uspostavljanje nezavisne palestinske države", rekao je američki državni sekretar. Takođe je naveo da su se tokom njegove turneje, svi lideri saglasili da sarađuju sa Amerikom na oporavku i dugoročnoj stabilnosti Gaze.

Saudijski prestolonaslednik je tokom susreta sa Blinkenom u ponedeljak naglasio važnost zaustavljanja neprijateljstava u Gazi i utvrđivanja puta za mir, prenela je saudijska državna novinska agencija SPA.

Prestolonaslednik - koji je pre rata predvodio napore na diplomatskom približavanju njegove zemlje i Izraela - naglasio je potrebu da se obnovi stabilnost i osigura da Palestinci dobiju legitimna prava, prenosi SPA.

Blinken se u Abu Dabiju sastao sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, "naglasio je važnost sprečavanja daljeg širenja konflikta".

Na sastancima u nedelju sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, najviši američki diplomata je govorio o potrebi da Izrael obuzda rast broja civilnih žrtava tokom svog rata protiv Hamasa u Gazi i značajno poveća količinu humanitarne pomoći koja stiže do gladnih Palestinaca u Gazi.

Ali SAD su nastavile da podržavaju Izrael u odbijanju arapskih zahteva za prekid vatre kako bi se zaustavile borbe u tromesečnom ratu.

Izrael je obećao da će nastaviti rat sve dok se ne uveri da je opasnost od budućih napada Hamasa iskorenjena i da militantna grupa više ne kontroliše Gazu, usku teritoriju duž Sredozemnog mora.

Jordanski kraljevski sud je saopštio da je kralj Abdulah "upozorio na katastrofalne posledice" izraelskog rata u Gazi protiv Hamasa, dok je pozvao SAD da vrše pritisak na hitan prekid vatre.

Izraelski i američki zvaničnici rekli su da veruju da bi prekid vatre samo omogućio Hamasu da se pregrupiše u borbi protiv izraelskih snaga.

Dok je bio u Amanu, Blinken je takođe posetio skladište Svetskog programa za hranu gde se kamioni pune paketima pomoći za izgladnele Palestince u Gazi.

"Napori ovde da se prikupi i podeli hrana ljudima kojima je potrebna su apsolutno neophodni", rekao je Blinken. "Sjedinjene Države su od prvog dana radile na otvaranju pristupnih puteva u Gazu".

"Nastavljamo da radimo na tome svakog dana, ne samo da ih otvorimo, već i da ih povećamo, da ih maksimiziramo i da pokušamo da dobijemo više pomoći, efikasnije", rekao je on. "Odlučni smo da učinimo sve što je moguće da poboljšamo situaciju za muškarce, žene i decu u Gazi".

Sjedinjene Države su pozvale na trajni mir i bezbednost, i za Izraelce, i za Palestince. Ovo uključuje ostvarivanje palestinskih političkih prava — posebno uspostavljanje palestinske države sa bezbednosnim garancijama za Izrael.

Blinkenovo putovanje događa se u trenutku kada rizik od šireg regionalnog sukoba raste, uprkos kolektivnim naporima zapadnih i regionalnih sila da ograniče rat Izraela i Hamasa na Pojas Gaze.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju za uništenje Hamasa nakon što su Hamasovi borci prešli u južni Izrael 7. oktobra. Izrael je saopštio da je oko 1.200 ljudi ubijeno i oko 240 zarobljenih u terorističkom napadu.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je više od 22.000 Palestinaca, veliki procenat žena i dece, ubijeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države su izjavile da se protive nasilnom uklanjanju Palestinaca iz Gaze. SAD takođe rade na posleratnoj mapi puta za palestinske teritorije.

"Gaza ne može, još jednom, da posluži kao lansirna platforma za terorističke napade na Izrael", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler prošle nedelje za Glas Amerike.

"Ono što na kraju želimo da vidimo je ponovno ujedinjenje Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vođstvom", i "sigurno u tome nema nikakve uloge Hamasa"

U četvrtak je izraelski ministar odbrane Joav Galan izneo planove zemlje za sledeću fazu njihovih operacija u Gazi. Novi pristup uključuje ciljaniju strategiju u severnoj Gazi i nastavak potrage za liderima Hamasa na jugu.

Galant je u saopštenju naveo da posle rata Gaza više neće biti pod kontrolom Hamasa. Dok bi Izrael zadržao operativnu slobodu, ne bi bilo prisutnih izraelskih civila u Pojasu Gaze.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Rojters i Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG